SAD I SLUŽBENO ISTUPILE IZ SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE :: Semberija INFO ::

 

SAD I SLUŽBENO ISTUPILE IZ SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE


Donald Tramp je u aprilu najavio da prekida finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije, a u maju i da će povući Sjedinjene Američke Države iz članstva organizacije koju krivi za propuste u upravljanju pandemijom korona virusa i optužuje da je marioneta Kine gdje se bolest prvi put pojavila.
 
Sjedinjene Američke Države službeno su obavijestile generalnog sekretara  Ujedinjenih nacija Antonia Guteresa da se povlače iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kazao je visoki funkcioner američke vlade u utorak, sedmog jula.


 
Senator Robert Menendez, demokrata iz Odbora za spoljnje poslove u američkom Senatu, rekao je ranije da je administracija predsjednika Donalda Trumpa obavijestila Kongres o povlačenju.
 
-Kongres je primio obavještenje da je predsjednik SAD zvanično povukao Sjedinjene Američke Države iz Svjetske zdrvstvene organizacije usred pandemije Kovida-19, potvrdio je  Menendez.
 
Tramp je već u aprilu mjesecu najavio da prekida finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije, a u maju i da će povući SAD iz članstva organizacije koju krivi za propuste u upravljanju pandemijom korona virusa i optužuje da je marioneta Kine gdje se bolest prvi put pojavila.

Trampova najava da će SAD prestati da finansiraju Svjetsku zdravstvenu organizaciju izazvala je zabrinutost u svijetu, uključujući i američke saveznike.
 
Semberija info