Korona virus - Snažnije mjere EU za borbu protiv dezinformisanja :: Semberija INFO ::

 

Korona virus - Snažnije mjere EU za borbu protiv dezinformisanja


Evropska komisija je 10. Juna 2020. godine predstavila  analizu mjera za borbu protiv dezinformacija povezanih s pandemijom bolesti KOVID-19, a kojima se utvrđuje i smjer daljeg djelovanja.

Naglašeno je da su neophodne snažnije mjere EU za borbu protiv dezinformisanja, jer, kako je visoki predstavnik Evropske komisije Žosep Borel kazao, dezinformacije u vrijeme pandemije bolesti KOVID-19 mogu dovesti do nečije smrti.



- Dužnost nam je da zaštitimo naše građane tako što ćemo ih upozoriti na lažne informacije i otkriti aktere odgovorne za takva djelovanja. U današnjem svijetu, koji se zasniva na tehnologiji u kojem ratnici ne vitlaju mačevima, nego tastaturama, ciljane operacije širenja uticaja i kampanje dezinformisanja dobro su poznato oružje državnih i nedržavnih aktera, te zato Evropska unija jača svoje napore i kapacitete u tom području, naglasio je Žozep Borel.

Pandemija bolesti KOVID-19, kako je rečeno, propraćena je velikom količinom lažnih ili obmanjujućih informacija, uključujući pokušaje stranih aktera da utiču na građane Evropske unije i rasprave koje se vode unutar EU.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova kazala je da je Evropa tokom pandemije bolesti KOVID-19 bila izložena bujici dezinformacija, koje potiču iz Evropske unije i izvan nje.

- Kako bismo se borili protiv dezinformisanja, moramo mobilisati sve relevantne učesnike, od internetskih platformi do javnih tijela, te podržati nezavisne organizacije za provjeru činjenica i medije. Iako su internetske platforme tokom pandemije preduzele određene korake u pravom smjeru, one trebaju  pojačati svoj angažman, rekla je Jourova i dodala da se djelovanje Evropske komisije čvrsto oslanja na osnovna prava, posebno na slobodu izražavanja i informisanja.

Za snažniju i otporniju Evropsku uniju ključno je razumijevanje, a prije svega, kako je u analizi naglašeno, važno je razlikovati nezakonit sadržaj od sadržaja koji je štetan, ali ne i nezakonit. Takođe je vrlo važna komunikacija, te je u tom smislu Evropska unija tokom krize pojačala napore na informisanju građana o rizicima, te saradnju s drugim međunarodnim akterima, radi suzbijanja dezinformisanja. Kao primjer je navedeno da su Komisijini argumenti protiv mitova o korona virusu pregledani više od sedam miliona puta.

Saradnja je kamen temeljac borbe protiv dezinformisanja, naglašeno je, a kanali saradnje će se  dodatno razvijati kako bi se ojačali kapaciteti, poboljšala analiza rizika i izvještavanje o bitnim podacima u kriznim vremenima.  

Za borbu protiv dezinformacija potrebni su dodatni napori, veća transparentnost i odgovornost, ali i to da je osiguravanje slobode izražavanja i pluralističke demokratske rasprave ključan element našeg odgovora na dezinformisanje.

Jedna od mjera predloženih u analizi je osnaživanje i informisanje građana, te jačanje društvene otpornosti, znači da građanima treba omogućiti učestvovanje u demokratskoj raspravi očuvanjem pristupa informacijama i slobode izražavanja, te promovisanje medijske i informacijske pismenosti građana, uključujući kritičko razmišljanje i digitalne vještine. To se može postići projektima za jačanje medijske pismenosti.

Sljedeći koraci  predloženih mjera doprinos su budućem radu EU u području dezinformisanja, posebno u okviru Evropskog akcionog plana za demokratiju i Zakona o digitalnim uslugama, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Semberija info - M. Rešidović