SAD provode 150 hiljada testiranja na virus korona dnevno :: Semberija INFO ::

 

SAD provode 150 hiljada testiranja na virus korona dnevno


VAŠINGTON - Potpredsjednik Majk Pense kaže da se u Sjedinjenim Državama dnevno obavlja 150 hiljada testova na virus korona, ali je sugerisao da su guverneri država, a ne savezna vlada, krivi što ta brojka nije veća.

Pens je izjavio za NBC-ovu emisiju "Meet the Press" da bi "ako države širom zemlje aktiviraju sve laboratorije koje su na raspolaganju u njihovim državama, to mogli više nego udvostručiti preko noći".

Rekao je da SAD imaju "dovoljan broj testova" da države počnu ponovno otvarati svoje ekonomije u sklopu smjernica koje je Bijela kuća objavila ove sedmice.

Guverneri obje strane rekli su da, iako imaju više laboratorija koje bi mogle povećati testiranje u mnogim područjima, to često nisu u mogućnosti zbog odgađanja za koje je odgovorna savezna vlada.

Pens je takođe upitan o objavi na Tviteru predsjednika Donalda Trampa da bi demokratski guverneri u Minesoti, Mičigenu i Virdžiniji trebali "osloboditi" svoje države iako tamošnji dužnosnici slijede mnoge smjernice Trampove administracije po pitanju usporavanju širenja virusa korona.

Pens je odgovorio rekavši da "predsjednik želi ponovo otvoriti američku ekonomiju čim prije to bude mogao uraditi na siguran i odgovoran način."

​Nezavisne novine