USKRŠNjA PORUKA - Papa: EU se suočava sa izazovima od kojih će zavisiti BUDUĆNOST SVIJETA :: Semberija INFO ::

 

USKRŠNjA PORUKA - Papa: EU se suočava sa izazovima od kojih će zavisiti BUDUĆNOST SVIJETA


Papa Franja pozvao je danas na solidarnost u svijetu u borbi protiv pandemije korona virusa i njenih ekonomskih posljedica, apelujući na ublažavanje međunarodnih sankcija, otpis dugova siromašnim državama i prekid vatre u svim konfliktima.

On je u uskršnjoj poruci “Urbi et Orbi” (gradu i svijetu) upozorio Evropsku uniju da rizikuje da se uruši ako ne usaglasi način za pomoć zemljama tog bloka, prenosi Rojters.

– EU se trenutno suočava sa epohalnim izazovima od kojih će zavisiti ne samo njena, već i budućnost cijelog svijeta – rekao je papa.

Molitva papa Franje na praznom Trgu Svetog Petra: “Tama se nadvila nad našim trgovima, našim ulicama i našim gradovima”.

Papa pozvao hrišćane širom sveta da se mole za oboljele.

Poruka koju je papa poslao iz prazne bazilike Svetog Petra u Vatikanu, umjesto pred uobičajenih desetina hiljada vjernika u njoj i na trgu ispred nje, imala je najveću političku težinu od kada je imenovan 2013. godine.

– Neka međunarodne sankcije budu ublažene jer zemlje pod sankcijama ne mogu da podrže i pomognu svojim građanima na pravi način – rekao je papa i pozvao na smanjenje ili oprost duga za najsiromašnije zemlje.

Ističući da bi ovogodišnja parola “Uskrs samoće” trebalo da bude “prenošenje nade”, on je odao priznanje doktorima, sestrama i ostalima koji rizikuju živote da bi spasili druge, kao i ljudima koji obezbjeđuju osnovne usluge.

– Ovo nije vrijeme za ravnodušnost jer cijeli svet pati i mora da bude ujedinjen suočavajući se sa pandemijom. Ravnodušnost, egocentričnost, podjele i zaboravnost nisu riječi koje želimo da čujemo u ovom trenutku. Želimo da zauvijek zabranimo te riječi – istakao je papa Franja.

Ukazao je da je vrijeme da političari i vlade izbjegavaju usredsređenost na sebe i preduzmu odlučnu, usklađenu akciju kako bi pomogli jedni drugima da njihovo stanovništo preživi krizu i da se na kraju vrati normalnom životu.

Tanjug / Srpska info