ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I ERDOGANA NAKON ŠEST SATI :: Semberija INFO ::

 

ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I ERDOGANA NAKON ŠEST SATI


Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/Tanjug
U Kremlju je završen samit Rusije i Turske, koji je bio usredsređen na situaciju u sirijskoj provinciji Idlib, prenosi TAS S.

Kako se navodi, sastanak predsjednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, trajao je skoro šest sati.

Na početku sastanka, Putin je Erodganu izjavio saučešće zbog nedavne pogibije turskih vojnika u Idlibu, ocjenivši da je situacija u sirijskoj provinciji postala toliko napeta da zahtjeva njihove direktne razgovore, prenosi Rojters.
 
Erdogan je izrazio nadu da će odluke koje budu donijete na današnjem sastanku olakšati situaciju na sjeverozapadu Sirije, gdje su konflikti proteklih nedjelja eskalirali.

Govoreći pred početak susreta, Erdogan je istakao da su odnosi između Turske i Rusije u usponu i da mu je cilj da ojača te veze.

Konflikt u Idlibu, zbog kojeg se skoro milion ljudi iselilo, intenziviran je ovih dana između i savezničkih pobunjenika s jedne strane i snaga Vlade Sirije podržane Moskvom i Teheranom s druge strane.

Prošle nedjelje je 33 turskih vojnika poginulo u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade, koju podržava Rusija, nakon čega je Erdogan pokrenuo ofanzivu “Proljećni štit”.

Borba za Idlib, koji predstavlja posljednju veliku oblast na sjeverozapadu pod kontrolom pobunjenika, mogla bi da prouzrokuje, prema ocijeni Ujedinjenih nacija, najveću humanitarnu krizu od početka devetogodišnjeg civilnog rata u Siriji.

(Tanjug)