Svjetski dan socijalne pravde :: Semberija INFO ::

 

Svjetski dan socijalne pravde


Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. februara nakon što su tu odluku jednoglasno podržale 192 članice Ujedinjenih nacija na sjednici Generalne skupštine u novembru 2007. godine. 

Generalna skupština prepoznala je potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednake mogućnosti i pristup blagostanju i pravdi za sve žene i muškarce.

Ovaj dan ustanovljen je kako bi se upozorilo čovječanstvo da će opstati jedino ako izgradimo pravedna društva u kojima svi ljudi mogu ravnopravno učestvovati u raspodjeli dobara i razvoju zajednice. 

Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde jeste preuzimanje odgovornosti za osnivanja ,,društva za sve“, a plan aktivnosti za promociju socijalne pravde treba se ostvariti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou i uključivati promociju jednakosti u platama, dostupnosti sredstava i jednakim mogućnosti.

Bosna i Hercegovina je Evropsku socijalnu povelju ratifikovala 7. oktobra 2008. godine, a na snagu je stupila 1. decembra 2008. godine.  

Bosna i Hercegovina se tako obavezala na primjenu sljedećih odredbi: pravo na rad, pravo na pravične uslove rada, pravo na pravičnu nadoknadu, pravo na organizovanje, pravo na kolektivno pregovaranje, pravo djece i mladih na zaštitu, pravo zaposlenih žena na porodiljsku zaštitu, pravo na stručno usmjeravanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na socijalnu zaštitu, pravo na socijalnu i medicinsku pomoć, pravo na korištenje službi socijalne zaštite, pravo porodice na socijalnu, pravnu i ekonomsku zaštitu, pravo na jednake mogućnosti i jednak tretman u pitanjima zapošljavanja i zanimanja bez diskriminacije na osnovu pola, pravo na informisanje i konsultovanje, te  pravo na učešće u određivanju i unapređivanju uslova rada i radnog okruženja.

Nažalost, ocjenjuju mnogi, socijalne pravde u Bosni i Hercegovini nema.

Procjenjuje se da četvrtina stanovništva u BiH živi ispod granice siromaštva, sa manje od 250 maraka mjesečno po članu domaćinstva. 

Većina od skoro 268.000 penzionera u Republici Srpskoj prima manje od 200 evra mjesečno, dok za minimalac, koji iznosi 266 evra, u Republici Srpskoj  radi najmanje 18.000 radnika. Plate i penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine tek su neznatno više od onih u Republici Srpskoj.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina ima više od 500 milionera i 90 multimilionera.

Semberija INFO - M. Rešidović