GODIŠNjICA SMRTI DOSTOJEVSKOG :: Semberija INFO ::

 

GODIŠNjICA SMRTI DOSTOJEVSKOG


Jedan od najvećih ruskih i svetskih književnika Fjodor Mihajlovič Dostojevski umro je na današnji dan, 9. februara 1881. godine. Buntovnik, kockar, epileptičar, humanista, filozof - sve to karakteriše život ovog književnika koji je duboko ulazio u ljudski um. 

Dostojevski je rođen u Moskvi 11. novembra 1821. godine. Pohađao je vojno-inženjerijski univerzitet u Sankt Peterburgu te je zbog učestvovanja u radu utopijsko-socijalističkog kruga osuđen 1849. godine na smrt. Međutim, pomilovan je na stratištu, te je poslan u progonstvo u Sibir, u kojem je ostao osam godina. U progonstvu je doživeo ideološki preobražaj. Iako je prvi period stvaranja tada bio već za njim, po povratku s robije objavljuje ,,Zapise iz mrtvog doma“ koji mu donose carsku milost.

Međutim, za Dostojevskog tada nastaje veoma težak period u kom ga muči prva supruga, bolest, te kockarski dugovi. Bratova smrt i preuzimanje brige za njegovu mnogobrojnu porodicu Dostojevskom još više otežavaju ionako težak životni period, te on bježi od dugova i kreće na putovanje po Evropi u potragu za stvaralačkim zanosom.
Godine 1864. Objavljuje ,,Zapise iz podzemlja“ i time nastaje zaokret u njegovom stvaralaštvu. Tim romanom Dostojevski je inovirao prozu i stvorio tipove likova u koje se mogu smjestiti svi protagonisti njegovih budućih djela.

Djelo ovog legendarnog pisca u 20. veku je postalo neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Na njegov rad pozivala se ukupna američka i evropska književnost.

Mnogo je djela koja su obeležila život i rad ovog izuzetnog pisca, kao što su “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Bijedni ljudi”, “Poniženi i uvrijeđeni”, “Zapisi iz mrtvog doma”, “Idiot” kao i mnoga druga  kroz koja će vječno živjeti.

Semberija info - M. Rešidović