Pisonero: Nova metodologija ne mijenja politiku proširenja :: Semberija INFO ::

 

Pisonero: Nova metodologija ne mijenja politiku proširenja


BRISEL - Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kaže da prijedlog nove metodologije pristupnog procesa neće promijeniti politiku proširenja niti uslove za ulazak u EU.

"Predstavićemo prijedlog koji će proces pregovora učiti kredibilnijim, predvidljivijim, dinamičnijim i više politički vođenim procesom. Naš cilj nije da mijenjamo politiku proširenja niti da predlažemo promjenu već jasnih i zacrtanih uslova za ulazak u EU", kaže Pisonero.


Komesar Oliver Vartheiji prijedlog revidirane metodologije procesa pritupnja EU predstaviće 5. februara nakon usvanja dokumenta na sastanku svih komesara.

Nakon obraćanja medijima oko podneva, komesar Varheji će predlog nove metodologije predstaviti članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, a zatim i predstavnicma zemalja članica u Briselu.

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid revidirana pravila daće zemljama članicama mogućnost da naprave pauzu u procesu pristupanja pa čak i da vrate zemlju na ponovne pregovore u nekim oblastima.

Takvim principom reverzibilnosti izlazi se u susret zahtjevima predsjednika Francuske Emanuela Makrona na čije je insistiranje i došlo do blokade procesa pristupanja i izrade nove metodologije.

Metodologija bi trebalo da predvidi i povećanje fondova za zemlje u procesu pristupanja, ali ne i njihov pristup strukturnim fondovima EU, što je bio još jedan od francuskih predloga.

U Briselu ocijenjuju da bi takav korak ugrozio podršku koju proširenje ima od onih zemlja članica koje se u najvećoj mjeri oslanjaju na EU strukturne fondove.

Da bi promenjena metodologija pristupanja EU stupila na snagu nju moraju jednoglasno da podrže sve zemlje članice.

Očekuje se da debata o metodologiji počne odmah nakon njenog predstavljanja i da bude okončana do martovskog samita EU lidera kako bi se znalo kojim putem će EU krenuti u dalje proširenje.

Inače, potvrda obnovljene EU politike proširenja i njenog kredibiliteta na Zapadnom Balkanu trebalo bi da bude glavna tema samita EU Zapadni Balkan planiranog za maj u Zagrebu.

Tanjug / Glas Srpske