OKONČAN BRAK IZ INTERESA DUG 47 GODINA (FOTO, VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

OKONČAN BRAK IZ INTERESA DUG 47 GODINA (FOTO, VIDEO)


Foto: RAS Srbija
Sat je otkucao ponoć u Evropi. Velika Britanija je nakon 47 godina napustila brak sa EU, brak u kojem više nije našla interes.

Premijer Boris Džonson se večeras, sat prije istorijskog razlaza, obratio naciji.

On je u televizijskom obraćanju Bregzit nazvao trenutkom stvarne nacionalne obnove i promjene.

– Večeras napuštamo EU. Za mnogo ljude ovo je trenutak nade za koji nisu vjerovali da će se ikad desiti. Naravno, mnogi se osjećaju poraženo, a tu je i treća grupa, možda i najveća, koja je počela da brine da cijela ova politička zbrka nikada neće biti završena. Razumijem ih sve, ali posao naše vlade, moj posao, je da ujedinimo zemlju i krenemo naprijed. Najvažnija stvar je da ovo nije kraj, već početak – naveo je on.

 

Džonson će izlazak iz EU proslaviti uz englesko pjenušavo vino i britanske kanapee, uključujući šropširski plavi sir i jorkširski puding sa govedinom i renom.

– Ovo je trenutak kada sviće zora i podiže se zavjesa za novi čin u našoj velikoj nacionalnoj predstavi. To je trenutak stvarne nacionalne obnove i promjene – rekao je Džonson, jedan od vođa kampanje napuštanja EU na referendumu 2016. godine.

Britanska zastava je u Briselu već uklonjena iz institucija EU.


Riječima glavnog ideologa Bregzita, bivšeg vođe UKIP i Stranke za Bregzit, Najdžela Faraža, ovo je “pobjeda običnih ljudi nad establišmentom”.
 

Foto: Tanjug/AP


Odmah po napuštanju EU, Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske ulazi u 11-omjesečni period tranzicije, tokom koje će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac EU. Većina stvari će ostati ista, ali biće i nekih promjena, konstatuje BBC.

Poslanici Velike Britanije, njih 73, automatski će izgubiti svoja mjesta u Evropskom parlamentu, jer će Britanija napustiti sve evropske institucije i agencije. Međutim, tokom perioda tranzicije Evropski sud pravde će nastaviti da ima konačnu riječ o pravnim sporovima.

Britanski premijer Boris Džonson moraće da bude posebno pozvan ukoliko želi da se u budućnosti pridruži ostalim liderima na samitima Savjeta EU.

Velika Britanija će moći da započne razgovore sa zemljama širom svijeta o postavljanju novih pravila za kupovinu i prodaju roba i usluga, jer dok je bila članica EU nije joj bilo dozvoljeno da održava formalne trgovinske pregovore sa zemljama poput SAD i Australije.

Britanski pasoši će promijeniti boju. Opet će, nakon više od 30 godina, biti plavi sa elementima zlatne boje, kakvi su korišćeni prvi put 1921. godine. Međutim, postojeći pasoši bordo boje biće i dalje validni.

Avioni, brodovi i vozovi saobraćaće kao i obično, a i tokom tranzicionog perioda državljani Velike Britanije čekaće u redovima rezervisanim samo za države članice EU.

Dok im ne istekne važnost, vozačke dozvole i pasoši za kućne ljubimce biće validni, a važiće i evropske kartice zdravstvenog osiguranja.

Sloboda kretanja i dalje će se primjenjivati tokom tranzicije, tako da će državljani Velike Britanije moći da žive i rade u EU kao što to trenutno čine.
 

Foto: Stephanie Lecocq/EPA


Isto se odnosi i na žitelje država članica EU koji žele da žive i rade u Britaniji.
 
Sljedeće poglavlje u bregzitovskoj drami biće posvećeno nastojanjima da se isposluju sporazumi o budućim odnosima do isteka roka od 11 mjeseci.

Pojedini aspekti su već obuhvaćeni “Sporazumom o povlačenju” i neće se mijenjati: irska granica, prava državljana EU i plaćanje “računa za razvod”.

U jutarnjim satima Džonson će se sastati sa ministrima vlade u Sanderlendu, na sjeveroistoku Engleske. U pitanju je grad koji je prvi podržao Bregzit nakon što su objavljeni rezultati referenduma 2016, podsjeća BBC.

(srpskainfo.com)