BOING PRIVREMENO OBUSTAVLjA PROIZVODNjU KOBNOG MODELA :: Semberija INFO ::

 

BOING PRIVREMENO OBUSTAVLjA PROIZVODNjU KOBNOG MODELA


Boingće privremeno obustaviti proizvodnju svog problematičnog aviona 737 Max u januaru, prenosi BBC.

Riječ je o modelu kod kojeg je ustanovljena greška u sistemu kontrole letu i koji je izazvao dvije nesreće s ukupno 346 poginulih.

U Čikagu je održan sastanak Upravnog odbora Boinga, a jedna od glavnih tema ovog sastanka bio je model 737 Max kojem su brojne zemlje zatvorile svoje vazdušne prostore.

Ova kompanija je u junu ove godine odlučila smanjiti proizvodnju modela 737 Max.

Boeing 737 Max 8 kompanije “Ethiopian Airlinesa” srušio se 10. marta u Ads Ababi i to svega šest minuta nakon polijetanja, a poginulo je svih 157 putnika i članova posade.
Isti tip aviona se, takođe nedugo nakon polijetanja, srušio i u Indoneziji 29. oktobra prošle godine. U avionu kompanije Lion Air poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

Nakon dvije kobne nesreće u svega pet mjeseci, vlasti Turske, Kine, Etiopije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Holandije, Australije i drugih zemalja zabranile su korištenje aviona Boeing 737 Max osam i zatvorile nacionalne vazdušne prostore za prelete tih aviona.

Boing je početkom aprila saopćio da je greška u sistemu MCAS uzrokovala pad aviona 737 Max i izvinio se zbog ljudskih žrtava.