Amerikanci nervozni zbog snage Rusije :: Semberija INFO ::

 

Amerikanci nervozni zbog snage Rusije


ПЕНТАГОН

BANjALUKA - SAD su posljednja zemlja u svijetu koja može držati političke pridike i davati kritike na račun navodnog miješanja Rusije u unutrašnju politiku koju vode sadašnja rukovodstva Srpske i Srbije.

Stav je ovo sagovornika “Glasa Srpske” koji su komentarisali izvještaj Ministarstva odbrane SAD o ruskom uticaju na Balkanu.

U izvještaju, koji su juče objavili pojedini mediji, navedeno je da  je Rusija odlučna da na zapadnom Balkanu “odbije uticaj EU i SAD i umanji uticaj NATO-a”. U istom dokumentu se naglašava da je ključ ruske strategije da “okrene javno mnjenje protiv evroatlantskih integracija”. Da bi to sprovela, Rusija navodno koristi ekonomsku pomoć, diplomatsku podršku i energetsku zavisnost.

Predstavnici američkog Ministarstva odbrane zaključuju da SAD i EU ne mogu sebi priuštiti “ambivalentnost na zapadnom Balkanu”, jer, kako su obrazložili, takav pristup “otvara vrata ruskom malignom uticaju”.

Kada je riječ o BiH, navedeno je da “odnose te države sa Rusijom komplikuju etničke i političke tenzije u toj zemlji”.

- Postoje dokazi da Rusija u BiH podržava separatistički pokret Srba na čelu sa Miloradom Dodikom. Njihova podrška motivisana je željom da se spriječi ulazak BiH u NATO i EU - naveli su iz Ministarstva odbrane SAD.

Prema riječima dekana Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomira Keserovića, SAD su posljednja zemlja u svijetu koja može držati ovakve pridike o separatizmu.

- Gotovo da nema države u svijetu u kojoj nisu umiješali svoje prste i pokušali da silom sprovedu neke svoje ciljeve. Šta je sa Kosovom, šta je bivšom Jugoslavijom - zapitao se Keserović.

Kako je naglasio, prolazi vrijeme vazalstva, u kojem su se godinama nalazili narodi na prostoru Balkana.

- Ovim izvještajem SAD su priznale da se Rusija vratila te da im može parirati i spriječiti njihovu dosadašnju buldožer diplomatiju. Rusija se vratila i to je dobro, zbog balansa. I Moskva i Vašington žele širiti svoj interes. I tu nema ništa sporno. Ali, jedno je kada to neko pokušava prijeteći, a drugo je kada to neko radi sporazumima i investicijama - kaže Keserović.

Objašnjava da je prostor Balkana oduvijek bio interesantan velikim silama, jer je on granica između istoka i zapada.

- Ko njega drži, kontroliše i Evropu. Zbog toga SAD i smeta povratak Rusije. Amerika je navikla na poslušničku politiku. Više to ne ide tako, jer je upravo Rusija protivteža tim pokušajima. Moskva nudi saradnju, a Vašington ne nudi ništa - zaključio je Keserović.

Sa svojim kolegom slaže se i Miloš Šolaja, profesor sa Fakulteta za političke nauke Univerziteta u Banjaluci, koji kaže da se iz izvještaja može jasno vidjeti da se američkoj administraciji ne sviđa povratak Rusije na Balkan.

- Sve velike sile imaju neke interese na Balkanu, pa tako i SAD, jer je on veoma važan u geopolitičkim odnosima. Ali, male zemlje moraju sarađivati sa svima. Moraju se okrenuti onim zemljama koje nude razvoj i stabilnost - zaključio je Šolaja.

Afere

Da američka diplomatija na sve načine pokušava narušiti dobre odnose srpskog rukovodstva sa Rusijom, može se vidjeti, kako je istakao Keserović, i iz posljednjeg pokušaja kreiranja špijunske afere u Srbiji.

- Riječ je o amaterskom pokušaju. Ali, treba očekivati da će sličnih pokušaja i dalje biti - dodao je on.

Glas Srpske