MIKI MAUS - NAJSLAVNIJI MIŠ NA SVIJETU :: Semberija INFO ::

 

MIKI MAUS - NAJSLAVNIJI MIŠ NA SVIJETU


On je oskarovac, ima zvijezdu na holivudskoj stazi slavnih, pozira s američkim predsjednicima i još se dobro drži uprkos poodmakloj dobi. Učestvovao je u Drugom svjetskom ratu, reklamirajući gas-maske, a njegov su lik portretisali brojni umjetnici, uključujući i Endija Vorhola.

Iako je prvi crtić s likom Miki Mausa ugledao svjetlo dana 15. marta 1928. godine, svoju godišnjicu slavi 18. novembra. Naime, prvi je crtić s Mikijem, “Lud za avionom”, isprva propao, kao i njegov nasljednik “Galopirajući Gaučo”. Međutim, 18. novembra je u njujorškom bioskopu prikazan prvi crtić s Mikijem koji je postao hit, “Parobrod Vili”, pa su tvorac Volt Dizni i armija obožavalaca prosudili da je fenomen moćnog miša rođen na taj datum.

Već je 1929. uhati i zubati mališan postao moda širom Sjedinjenih Američkih Država, a Volt Dizni odmah je na tržište izbacio brojne proizvode s Mikijem kao zaštitnim znakom. Dvije godine kasnije pokrenuo je i Miki Maus klub za najmlađe obožavaoce. 

Prvo preoblikovanje Miki je doživio 1935. iz ruku Freda Mura. Prethodni su crtači osmislili miša kao niz krugova, što mu je ograničavalo kretanje, a Mur mu je podario kruškoliko truplo, zjenice, bijele rukavice i kraći nos. Iste se godine Miki prvi put pojavio u boji u crtiću “Koncert za orkestar”. Upotreba Tehnikolora bila je toliko originalna da se ovaj film i danas smatra remek-djelom.

Do 1937. Dizni studio izbacivao je prosječno jedan crtić mjesečno, a sam Volt je davao mišu piskutavi glas. Miki je prikazan kao dirigent orkestra, lovac, krojač, fudbaler, vojnik. Upadao je u mnoge nevolje, ali je iz njih izlazio spašavajući usput i druge. 

Miki Maus je u proteklih 91 godinu često pravio i velike pauze, te se čak 30 godina, od 1953. do 1983., nije pojavio na filmu, ali ostao je najprepoznatljiviji lik na planeti. Navodno njegov lik prepoznaje 98 odsto djece svijeta. Danas živi u video igrama i knjigama, na internetu, na zemaljskoj i satelitskoj televiziji i najveći je mamac za kupce u specijalizovanim trgovinama Diznijeve kompanije. 

Portal Semberoja INFO - M. Rešidović