Ubijen lider Islamske države? Iračka TV najavila snimak :: Semberija INFO ::

 

Ubijen lider Islamske države? Iračka TV najavila snimak


BAGDAD, TEHERAN - Iran i Irak saopštili su odvojeno da su obavješteni da je lider Islamske države Abu Bakir al-Bagdadi ubijen u Siriji, prenosi Rojters.

Kako su prenijele agencije, vjeruje se da je Bagdadi ubijen u američkoj akciji u Siriji.

"Naši izvori unutar Sirije potvrdili su iračkom obaveštajnom timu zaduženom za praćenje Bagdadija, da je on ubijen zajedno sa svojim ličnim telohraniteljem u Idlibu pošto je otkriveno gde se skrivao kada je pokušao da izvede porodicu iz Idliba prema turskoj granici", rekao je jedan od iračkih izvora za Rojters.

Sa druge strane, dvojica iranskih zvaničnika rekla su za Rojters da je Iran od izvora u Siriji obavješten o ubistvu Bagdadija.

"O Bagdadijevoj smrti Iran su obavjestili sirijski zvaničnici koji su te informacije dobili sa terena", rekao je jedan od zvaničnika. Ovo je potvrdio i drugi iranski zvaničnik.

Ovo nije prvi put da se pojavila informacija da je on ubijen. Pre dve godine su pojavile informacije da je ubijen u napadima kod Rake, ali se on pojavio na snicmcima Islamske države u aprilu i septembru ove godine.

Na vrhuncu svoje moći Islamska država obuhvatala je teritoriju sa više miliona ljudi od severne Sirije preko doline Tigra i Eufrata pa sve do iračke prestonice Bagdada.

Bagdadi se, kako se vjeruje, posle pada Mosula i Rake, uporišta Islamske države u Iraku i Siriji, 2017 godine, krio u pustinji između Iraka i Sirije.

Iračka državna TV saopstila je da će emitovati snimak američkog napada u Siriji u kojem je ubijen lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi.

​Glas Srpske