SAD traže od Kijeva da intenzivira mobilizaciju :: Semberija INFO ::

 

SAD traže od Kijeva da intenzivira mobilizaciju


Izvor: Glas Srpske

​MOSKVA - Zapad zahtijeva od režima ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da, ne obazirući se na gubitke, pokaže svjetskoj zajednici da je pobjeda Rusije u ukrajinskom sukobu nemoguća, saopštila je služba za odnose sa javnošću Spoljnoobavještajne službe Rusije.

- Konkretno, prema pouzdanim informacijama kojima raspolaže naša služba, Sjedinjene Američke Države usmjeravaju ukrajinsko rukovodstvo ka maksimalnoj aktivizaciji mobilizacionih aktivnosti radi nadoknađivanja ogromnih gubitaka koje su Oružane snage Ukrajine pretrpjele tokom propale kontraofanzive - ističe se u saopštenju, prenosi Sputnik.

Nariškin je dodao da Vašington i London preporučuju Kijevu da smanji starosnu granicu za regrutaciju na 17 i podigne na 70 godina, te da sprovede dodatnu mobilizaciju žena.

- Ako se to dogodi, kijevski režim će potvrditi svoju nacističku suštinu, usmeravajući u ratno grotlo sedamnaestogodišnje mladiće radi produžavanja agonije Oružanih snaga Ukrajine. To veoma podseća na dejstva vrha fašističke Njemačke nakon stvaranja narodnog puka nacista "Folksšturm", u okviru kog su formirani dečji odredi "Hitlerjugend" na jesen 1944. godine - navedeno je u saopštenju.

Ističe se, takođe, da ogromni gubici na bojnom polju primoravaju Kijev da na prvu liniju fronta baca starce, da je broj žena u ukrajinskoj vojsci već premašio 40.000, te da izgleda da je ukrajinski režim odlučio da nastavi rat do posljednjeg Ukrajinca u ime zapadnih interesa.

Nariškin je zaključio da zapadne zemlje zahtevaju od Kijeva da inteziviraju mobilizaciju radi nadoknađivanja velikih gubitaka posle propasti ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajinska vojska od 4. juna preduzima neuspješne pokušaje da krene u kontraofanzivu. Kako je 5. oktobra rekao ruski predsjednik Vladimir Putin, Kijev je za četiri mjeseca izgubio preko 90.000 ljudi i više od 550 tenkova. Ruska strana je više puta isticala da kontraofanziva nije donijela značajnije rezultate.