Bajden: Palestinska samouprava treba na kraju da upravlja Gazom i Zapadnom obalom :: Semberija INFO ::

 

Bajden: Palestinska samouprava treba na kraju da upravlja Gazom i Zapadnom obalom


Фото - Танјуг
Izvor: Rojters / Tanjug / Politika

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je juče da bi Palestinska samouprava (PA) na kraju trebalo da upravlja Pojasom Gaze i Zapadnom obalom nakon okončanja rata između Izraela i Hamasa.

U autorskom članku za „Vašington post” Bajden je, takođe, rekao da su SAD spremne da izdaju zabranu izdavanja viza „ekstremistima” koji napadaju civile na Zapadnoj obali, preneo je Rojters.

I visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je ranije danas da samo PA može da upravlja Pojasom Gaze kada se bude završio rat između Izraela i Hamasa.

„Hamas ne može više da kontroliše Gazu”, rekao je Borelj u Manami, u Bahreinu, na godišnjoj konferenciji o spoljnoj i bezbednosnoj politici, prenosi Tanjug.

On je odbacio mogućnost da Gazom upravlja Hamas.

„Dakle, ko će moći da upravlja Gazom? Mislim da samo jedna strana to može da bude - Palestinska samouprava”, poručio je Borelj.

Palestinska samouprava je telo uspostavljeno u junu 1994. godine na osnovu Sporazuma iz Osla, koji su godinu dana ranije potpisali Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael, a odnosi se na Pojas Gaze i Zapadnu obalu.