Ursula fon der Lajen protivi se 'prisilnom raseljavanju' Palestinaca :: Semberija INFO ::

 

Ursula fon der Lajen protivi se 'prisilnom raseljavanju' Palestinaca


Фото: Платформа X

Izvor: Fena (J.K.) / BHRT

Predsjednica Europske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je u subotu da se protivi "prisilnom raseljavanju" Palestinaca nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu, u kontekstu rata između Izraela i Hamasa u Gazi, javlja HRT.

- Razgovarala sam o aktualnoj humanitarnoj krizi u Gazi s predsjednikom Sisijem i zahvalila Egiptu na ulozi u pružanju i olakšavanju dostave humanitarne pomoći ugroženim Palestincima, napisala je Fon der Lajen na X-u.

- Slažemo se u pogledu načela nenasilnog raseljavanja Palestinaca i političkog horizonta koji se temelji na rješenju problema stvaranjem dviju država, izraelske i palestinske - dodala je. 

Predsjednica Europske komisije potom je otišla na Sinaj, objavio je guverner regije koja graniči s Izraelom i Gazom.

Dodao je da je "ona zatim posjetila zračnu luku El-Ariš, da će otići do prijelaza Rafah, pregledati humanitarnu pomoć i posjetiti ozlijeđene Palestince u bolnicama" u ovoj istočnoj egipatskoj regiji.

Upravo u toj zračnoj luci tjednima se gomilala međunarodna pomoć prije nego što je stigla do Rafaha, jedinog puta prema sve manjem, opustošenom palestinskom teritoriju.

- Da bismo ojačali odnose, angažirat ćemo se na strateškom partnerstvu - rekla je Fon der Lajen.

Godine 2022., za njezina posljednjeg posjeta, EU, Izrael i Egipat potpisali su memorandum o razumijevanju u opskrbi Europe prirodnim plinom.

Kairo je posljednjih godina uložio milijarde u prirodni plin i želi postati veliki izvoznik.