Pronađeno četvoro djece, pet nedjelja nakon pada aviona :: Semberija INFO ::

 

Pronađeno četvoro djece, pet nedjelja nakon pada aviona


Četvoro djece pronađeno je živo na jugu Kolumbije, pet nedjelja nakon što je avion kojim su putovali srušio u gustoj džungli, objavio je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro.

Četvoro djece, starih 13, 12, devet godina, kao i bebu od 12 mjeseci, spasila je vojska u blizini granice, između pokrajina Kaketa i Gvavijare, u blizini mesta gde se srušila "cesna 206", prenio je Rojters.

U avionu je bilo sedmoro putnika, koji su išli od Ararakuare, u pokrajini Amazonas, ka San Hoze del Gvavijareu, kada su poslali poziv za pomoć 1. maja.

Troje odraslih, među kojima su pilot i majka djece, Magdalena Mukutuj, preminuli su usljed posljedica pada i njihova tijela su pronađena u olupini aviona. Djeca su preživjela pad. Njihova porodica je iz redova lokalne autohtone zajednice.

Narsiso Mukutuj, djed tri djevojčice i jednog dječaka, rekao je novinarima da je oduševljen informacijom da su mu unučići spaseni.

Fotografije koje je objavila kolumbijska vojska prikazala je grupu vojnika sa četvoro djece usred džungle.

- Ovo je radost za cijelu zemlju. Četvoro djece, koja su bila izgubljena u kolumbijskoj džungli su živa - naveo je predsjednik Petro na Tviteru. On je, prvobitno, objavio 17. maja na Tviteru da su djeca pronađena, ali je obrisao tvit i rekao da informacija nije bila potvrđena.

- Deca su bila sve vrijeme zajedno, slaba su, da pustimo ljekare da ih pregledaju. Pronađeni su, veoma sam srećan zbog toga - rekao je Petro novinarima.

Spasioci su, uz pomoć pasa tragača, pronašla ostatke voća koju su djeca jela da prežive, kao i improvizovano sklonište, napravljeno od šumske vegetacije.

U akciji spasavanja učestvovali su avioni i helikopteri kolumbijske vojske.
 
(Nezavisne)