Pogledajte kako izgleda Njujork: Izdato upozorenje za 55 miliona ljudi :: Semberija INFO ::

 

Pogledajte kako izgleda Njujork: Izdato upozorenje za 55 miliona ljudi


Zagađenje od šumskih požara koji sedmicama bjesne Kanadom prekrilo je velike dijelove Sjeverne Amerike, gdje su izdata upozorenja o visokorizičnom kvalitetu vazduha za više od 55 miliona ljudi.

Dim požara prekrio je velike gradove u Ontariju i Kvebeku, uključujući Toronto i okolna područja. Dim je stigao čak do Njujorka i Koonektikuta, gdje je kvaliteta vazduha oklasifikovan kao"nezdrav".



Velik dio dima dolazi iz Kvebeka, gdje trenutno gori 160 požara. Kanadska kancelarija za životnu sredinu  izdala je svoje najstrožije upozorenje za Otavu, klasifikujući kvalitet vazduha u glavnom gradu Kanade "vrlo visokorizičan" za zdravlje ljudi. U Torontu i okolnim područjima kvalitet vazduha je "visokorizičan".

Filadelfija je danas izdala crveno upozorenje i pozvala stanovnike da ostanu u kućama.

"Starije osobe, mala djeca i trudnice ili oni koji imaju problema sa srcem i plućima mogli bi doživjeti ozbiljne zdravstvene posljedice izlaganja dimu", rekao je Džejms Gerou, portparol Odjela za javno zdravstvo te zemlje.



"Za one koji se ne smatraju osjetljivom grupom, molimo ih da izbjegavaju naporne aktivnosti na otvorenom poput trčanja ili vježbanja", rekao je on za CNN.

 "Molimo ljude da izbjegavaju nepotrebno vrijeme na otvorenom, ali ako moraju biti vani, trebali bi nositi maske i odlaziti unutra koliko god im je potrebno", dodao je Gerou, prenosi Index.hr.

Poručio je da nije poznato koliko će dugo trajati crveno upozorenje ili hoće li se promijeniti na niži nivo upozorenja.



Upozorenja o kvalitetu vazduha izdata su i u dijelovima Masačusetsa, Nju Hempšira, Pensilvanije, Merilenda, Virdžinije...

Javne škole u Njujorku i Vašingtonu otkazale su aktivnosti na otvorenom zbog zagađenja, piše CNN.
Maršal Burk, vanredni profesor na Univerzitetu u Stanford, objavio je na Twitteru grafikon koji pokazuje da je ovaj događaj veći po razmjerama od bilo kojeg drugog u posljednjih 20 godina u Njujorku.

Trenutno je 1.475 letova odgođeno u SAD-u, prema stranici Flightaware.com.



Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) ocijenila je kvalitet vazduha u većem dijelu sjeveroistoka SAD-a kao "nezdrav", posebno za ljude koji su već imali problema s disajnim putevima.

(Nezavisne)