Eskobar: ZSO će biti, samo je pitanje da li sa ovom ili nekom budućom vladom :: Semberija INFO ::

 

Eskobar: ZSO će biti, samo je pitanje da li sa ovom ili nekom budućom vladom


Фото - Танјуг
PRIŠTINA - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas u Beogradu da mora odmah doći do deeskalacije situacije na sjeveru Kosova, što, kako je naveo, znači da novoizabrani albanski gradonačelnici ne obavljaju svoju funkciju iz opštinskih zgrada, da se iz njih povuku pripadnici (takozvane) Kosovske policije i da se obustave protesti građana.

Eskobar je u obraćanju medijima u Ambasadi SAD u Beogradu rekao da se SAD i EU nadaju i novim izborima i da žele da Srbi na njima učestvuju, prenosi Kosovo onlajn.

- Najveći izazov za Srbiju je da ubijedi Srbe da se vrate u institucije. Predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da će iskoristiti uticaj kako bi Srbi učestvovali na izborima - naveo je Eskobar koji se sinoć zajedno sa emisarom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom sastao sa predsjednikom Srbije.

Što se tiče pitanja Zajednice srpskih opština, naveo je da će nje biti.

- Samo je pitanje da li sa ovom kosovskom vladom ili nekom budućom. ZSO je zahtjev koji Vlada (samoproglašenog) Kosova treba da ispuni. On stoji u Briselskom sporazumu, u zaključcima Savjeta EU i u Ohridskom sporazumu. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već između Kosova i Srbije - rekao je Eskobar.

On je naveo da je Ohridski sporazum veoma važan sporazum o normalizaciji između Srbije i Kosova, i da naglašava obaveze obje strane.

- Želimo da dve strane sjednu zajedno i da se fokusiraju na implementacioni plan i formiranje ZSO. Mislim da možemo da imamo većinu elemenata postignutih do kraja godine - rekao je Eskobar.

Na pitanje novinara koji je vremenski rok za tri postavljena zahtjeva, uključujući i nove izbore, da li je to možda sredina jula, ili i poslije toga, Eskobar je rekao da „sigurno neće da čeka do jula”.

- Dakle, smatram da je najveći izazov za Srbiju da ubijedi Srbe na Kosovu da se vrate u institucije. To je nešto gde smo usklađeni sa Srbijom. Moramo da se postaramo da Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, budu dobrodošli - napomenuo je Eskobar.

On je naveo da očekuje da dijalog između specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i vlade u Prištini bude nastavljen i nakon što on ode iz Beograda.

- Ne znam da li do sada ima bilo kakve reakcije od Vlade Kosova. Nadam se da će oni prepoznati da ima jedna posljedica, koju sam naznačio, a to je da, kao što sam rekao, okretanje leđa evopskom prijedlogu znači okretanje leđa EU, a tu je i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. To je, samo po sebi, veoma ozbiljna posljedica. Mi, kao njihovi prijatelji, ohrabrujemo ih da sarađuju, koordiniraju i usklade se sa nama i da se dođe do regionalne stabilnosti - rekao je Eskobar.

Ukazao je da je partnerstvo SAD i EU otvoreno za Kosovo, ali da ako nastave sa jednostranim akcijama udaljavaju se od tog partnerstva.

- I to je takođe jedna od posljedica - naveo je Eskobar.

On je ukazao da ni u Prištini ni u Beogradu nije davao nikakve rokove do kada zahtjevi SAD i EU za deeskalaciju krize treba da se ispune.

- I Lajčak i ja nakon ovih poseta podnijećemo izvještaje. U petak ću podnijeti raport Bijeloj kući ima li nekog progresa ili ne. Lajčak će podnijeti izvještaj Borelju. To nije rok, ali to je naredni korak za mene, a na osnovu mog izvještaja odlučićemo o narednim potezima - kazao je Eskobar.

Na početku svog obraćanja, Eskobar je rekao da su SAD zaintersovane za produbljivanje odnosa Srbijom, i jačanje saradnje u svim oblastima, naročito u privredi.

Lajčak i Eskobar su u ponedjeljak i utorak boravili i u Prištini, gdje su se između ostalog sastali i sa premijerom i predsjednicom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, kao i sa predstavnicima Srpske liste i kosovske opozicije.


Glas Srpske