Zaharova: Rusija neće odustati od svojih stavova u vezi poštovanja svih uslova trgovine žitom :: Semberija INFO ::

 

Zaharova: Rusija neće odustati od svojih stavova u vezi poštovanja svih uslova trgovine žitom


Moskva neće odstupiti od svojih stavova koji se tiču poštovanja svih uslova trgovine žitom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova televiziji Zvezda.

- Naravno da će one odluke koje budu donesene biti razjašnjene, ali vam mogu reći da je najvažnije, ne predviđajući događaje, da sve ono o čemu je govorilo rusko rukovodstvo i ministar inostranih poslova Rusije da je ovaj sporazum direktno povezan sa poštovanjem ruskih interesa, sve je to upravo onaj faktor koji će biti baza za donošenje odluka. Međutim, kakva će ona biti, to bi trebalo da ostavimo našim ekspertima da razrade - rekla je ona.

Zaharova je navela da nema odstupanja od stavova za poštovanje onih uslova koje nije samo iznijela Rusija, već koji su bili uključeni u te sporazume i koji su potvrđeni obavezama strana.

- Neće biti odstupanja od tih pozicija, jer, kao što je već rekao ministar inostranih poslova Rusije, to je dio sporazuma u paketu. Ovo nije priča o tome da jedna zemlja ili grupa zemalja realizuje svoje interese, a drugi treba da čekaju neki svoj red - zaključila je Zaharova.

Kako pišu mediji, predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan će, najvjerovatnije, u telefonskom razgovoru razmotriti pitanje produžavanja sporazuma o žitu koji ističe 18. maja.

Oni navode da je produženje sporazuma od životnog značaja, jer će bez toga ponovo porasti cijene proizvoda na svjetskim tržištima koje će se teško obuzdati.


Glas Srpske