Ko je ubio Fomina – Kijev ili Moskva, poruka Prigožinu :: Semberija INFO ::

 

Ko je ubio Fomina – Kijev ili Moskva, poruka Prigožinu


Ubistvo ruskog ratnog blogera Vladlena Tatarskog sa svakim satom postaje sve misterioznije, pri čemu se sumnje na naručioce tog dela kreću između Kijeva i Moskve. Ono što je za sada sigurno jeste da je Maksim Fomin, kako glasi pravo ime Tatarskog, nastradao u eksploziji gipsane figure koju je na skup u kafiću u Sankt Peterburgu donela Darija Trepova. Ona je uhapšena, tvrdi da joj je podmetnuto učešće u ubistvu, ali ona za sada ne želi da otkrije ko joj je dao figuru sa eksplozivom.

Odmah nakon ubistva Fomina sumnje su pale na Kijev. Navodno, iza svega stoji ukrajinska tajna služba. Pobornici te teorije tvrde da je to poruka drugim izveštačima sa fronta i da Ukrajina može da kazni koga god želi u Rusiji.

Istovremeno, prilično bojažljivo u samoj Rusiji a potom i u zapadnim medijima, pojavila se teorija da iza ubistva Tatarskog, odnosno Fomina stoji Kremlj. Priča ide otprilike ovako.

Eksplozija u kojoj je nastradao ratni bloger dogodila se u „Strit fud baru”. Taj objekat, prema izvorima iz Rusije, je (bio?) u vlasništvu Jevgenija Prigožina, osnivača  „Vagner grupe”. U tom baru održavala se diskusija kluba koji se zove „sajber front Z”. Na posteru koji poziva na učešće u tom događaju navodi se da će tema biti „izveštavanje sa hot spotova, koji su pod vatrom”. Politički analitičar Konstantin Dolgov tvrdi da je tom događaju trebalo da prisustvuje i Prigožin.

To je važan momenat u ovoj priči jer se mogu čuti mišljenja da je eksplozija u njegovom kafiću trebala da bude upozorenje za Prigožina. To mu je navodno opomena za rastuće ambicije sa kojim se Putin ne slaže. Navodno, Putinovo blisko okruženje smatra da Prigožin sebe vidi na mestu predsednika Rusije. Odnosno kao naslednika Putina.

Vladlen Tatarski je pripada užem krugu Prigožinovog tima. On je bio zadužen za kreiranje slike o uspesima „Vagner grupe” u Ukrajini. Tatarski je  usmeravao kritike prema delovima državnog aparata, koji nisu podržavali „Vagner grupu”.

Ako Ukrajina stoji iza ubistva ratnog blogera, bilo bi logično da preuzme odgovornost i tako zaplaši određene strukture u Rusiji. Priča o ubistvo po nalogu Moskve uklapa se u teorije o kažnjavanju neposlušnih, koji padnu kroz prozor, ili niz stepenice.

Veo tajne mogla bi da rasvetli Darija Trepova koja je donela eksplozivnu napravu koja je aktivirana sa daljine. Za sada je poznato da je ona u martu došla iz Moskve i Sankt Peterburg i da je iznajmila stan na pet minuta od mesta eksplozije. Nakon  toga, ona se vratila u stan, presvukla i pokušala da napusti grad.     


​POLITIKA