​Detalji pada srpske narko grupe: Gavrilo Princip na paketima kokaina :: Semberija INFO ::

 

​Detalji pada srpske narko grupe: Gavrilo Princip na paketima kokaina


Na Atlanskom okeanu u ponedjeljak policija je zaustavila jedrilicu, razotkrila kriminalnu grupu i zaplijenila 800 kilograma kokaina.

Grupu kriminalaca čine i državljani Srbije, a na paketima pronađene droge zalijepljene su fotografije Gavrila Principa.

Kokain, različita računarska oprema, više mobilnih telefona i obilna dokumentacija zaplijenjeni su u konstrukciji jedrilice, a tom prilikom španska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih članova organizovane kriminalne grupe, koja se tereti da se u dužem vremenskom periodu bavila krijumčarenjem velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, piše u saopštenju MUP-a Srbije.

Kako se navodi, španska policija uhapsila je državljanina Meksika E.A.A.C (24), državljanina Rusije S.R. (48) i srpskog državljanina V.F. (45), dok su istovremeno u Srbiji zbog sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga uhapšeni M.Đ. (66) i D.Đ. (39), obojica iz Šida, a za jednom osobom je raspisana potraga.

Osumnjičenima koji su uhapšeni u Srbiji određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prilikom pretresa na četiri lokacije u Srbiji policija je zaplijenila dokumentaciju u vezi sa uplatama i isplatama, te transferima novca osumnjičenima koji su uhapšeni na jedrilici, avio-karte, notese, memorijske kartice, više usb-ova, mobilne telefone, kao i opremu i uređaje za neovlašćeno audio i video snimanje, prenosi "B92".

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe terete se da su, u više navrata, putovali u zemlje Latinske Amerike, gdje su vršili pripreme za preuzimanje i krijumčarenje kokaina.

Sumnja se da su za potrebe transporta kokaina kupili jedrilicu na kojoj su u Meksiku izvršili neophodne prepravke u konstrukcionim šupljinama plovila.

Nakon izvršenih prepravki, pripadnici organizovane kriminalne grupe su, kako se sumnja, preuzeli kokain u Latinskoj Americi, smestili ga u pripremljene konstrukcione šupljine i krenuli ka Evropi, gdje su zaustavljeni od strane španskih nadležnih organa u blizini Azorskih ostrva.

B92/Nezavisne novine