Američki Kongres otkrio gde završavaju dolari upućeni u Ukrajinu :: Semberija INFO ::

 

Američki Kongres otkrio gde završavaju dolari upućeni u Ukrajinu


Od izdvojenih 113 milijardi dolara 60 odsto ide američkim trupama, američkim radnicima, za modernizaciju američkih zaliha, a samo 20 odsto u budžet Ukrajine.

Većina novca koji je američki Kongres odredio za pomoć vladi u Kijevu zapravo je otišao u vojno-industrijski kompleks, priznao je predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma tokom nadzornog saslušanja u sredu.

„Od izdvojenih 113 milijardi dolara, u četiri dopunska sredstva, otprilike 60 odsto ide američkim trupama, američkim radnicima i modernizaciji američkih zaliha“, rekao je predstavnik Majkl Mekol, republikanac iz Teksasa.

„U stvari, samo 20 odsto sredstava ide direktno ukrajinskoj vladi, u obliku direktne budžetske pomoći.

Mekol je pristalica naoružavanja Ukrajine i insistira na tome da njegov nadzor nad pomoći nema za cilj da „podriva ili dovodi u pitanje važnost podrške“ Kijevu, već da obavesti američke poreske obveznike kako se njihov novac troši.

Svedoci na saslušanju o „nadzoru, transparentnosti i odgovornosti pomoći Ukrajini“ bili su vršioci dužnosti ili stalni generalni inspektori Pentagona, Stejt departmenta i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U izveštaju „Volstrit džurnala” o američkim revizorima koji idu u Ukrajinu kako bi osigurali da oružje, oprema i gotovina ne budu „preusmereni” za nenamensku upotrebu.

Oni su u sredu rekli Mekolu da do sada nije bilo nikakvih „potkrepljenih slučajeva” preusmeravanja američke pomoći.

„Svaki dolar je bitan“, rekao je Mekol, tvrdeći da će nadzor unaprediti efikasnost i efektivnost finansiranja Ukrajine, u službi interesa SAD. On je takođe primetio da multinacionalna konsultantska kompanija „Diloit” radi sa ukrajinskom vladom na verifikaciji trošenja američkog novca koji je poslat da podrži državni budžet Kijeva.

„Mislim da SAD nikada nisu bile angažovane u nečemu sličnom ovome“, rekao je Mekol kasnije na saslušanju, misleći na „cevovod“ NATO oružja koji je preko Poljske krenuo ka Ukrajini.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da snabdevanje Ukrajine oružjem i opremom samo produžava rat i povećava rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a, podseća RT.

SAD i njihovi saveznici insistiraju na tome da slanje oružja Kijevu u vrednosti od preko 100 milijardi dolara ne čini ih stranom u sukobu, iako su mnogi javni zvaničnici to opisali kao proksi rat koji Rusija „mora da izgubi”.


​POLITIKA