Njemačka isporučila 18 "leoparda 2" Ukrajini :: Semberija INFO ::

 

Njemačka isporučila 18 "leoparda 2" Ukrajini


MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 397. dan. Upozorenja za vazdušne napade proglašena su jutros u više regiona Ukrajine. Njemačka je isporučila 18 tenkova "leopard 2" Ukrajini.

Moskva nije iznenađena neusvajanjem rezolucije

Moskva izražava žaljenje jer je Savjet bezbjednosti UN odbio da prihvati nacrt ruske rezolucije o pokretnju istrage o eksplozijama na gasovodima “Sjevernog toka”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Žalimo zbog toga i vjerujemo da bi svako trebao biti zainteresovan za objektivnu istragu u kojoj učestvuju sve zainteresovane strane, svi koji mogu da ukažu na naručioce i počinioce ovog terorističkog čina - naglasio je Peskov.

Prema njegovim riječima, Rusija će nastaviti da ulaže napore da zapadne države utišaju razgovore na ovu temu.

Članice Savjeta bezbjednosti UN glasale su sinoć o ruskom nacrtu rezolucije u kojem se traži pokretanje nezavisne istrage o eksplozijama na gasovodima “Sjevernog toka”. Samo su Rusija, Kina i Brazil glasale za rezoluciju, dok su ostale članice bile uzdržane.
 

Kina: Ruski nacrt rezolucije razumna opcija u potrazi za istinom

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zahtjev Rusije da Savjet bezbjednosti UN zatraži pokretanje nezavisne istrage o eksplozijama na gasovodima “Sjevernog toka” razumna opcija u potrazi za istinom.

Savjet bezbjednosti UN sinoć nije usvojio rusku rezoluciju, u kojoj se poziva na formiranje komisije koja će da istraži sabotažu gasovoda.

Rusija je predložila nacrt rezolucije prošlog mjeseca.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je sinoć da se ulažu veliki napori da se zataška sabotaža gasovoda.

Vereščuk: 4.390 ukrajinske djece u Rusiji i na privremeno okupiranim teritorijama

Potpredsjednica Vlade Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk izjavila je da se „na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i u Rusiji nalazi 4.390 ukrajinske djece iz specijalnih ustanova“.

-Riječ je o djeci iz specijalnih dječijih ustanova - siročadima i djeci bez roditeljskog staranja -, navela je Vereščuk, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema njenim riječima, u potragu za tom djecom uključeni su svi resori Ukrajine, pošto Rusija, kako ona tvrdi, skriva sve informacije o njima. Vereščuk je rekla da „Ukrajina sve dobijene podatke dostavlja Međunarodnom krivičnom sudu, koji takođe istražuje te zločine“.

-Tamo je već prikupljeno dovoljno dokaza. Nadamo se da će naši napori i pritisak međunarodne zajednice omogućiti ubrzavanje procesa povratka naše djece – rekla  je Vereščuk.

Pretpretresno vijeće Međunarodnog ktivičnog suda izdalo je 17. marta nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavove-Belove. Sud ih, između ostalog, tereti za deportaciju djece iz Ukrajine. Moskva ne priznaje nadležnost MKS i tvrdi da su ruske vlasti tu djecu spasile od ukrajinskog granatiranja i izvele ih iz zone borbenih dejstava u bezbjedna područja.

Minsk: Potezi NATO-a nas primorali da skladištimo rusko nuklearno oružje

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da je ta zemlja bila prinuđena da smjesti rusko nuklearno oružje na svojoj teritoriji „zbog agresivnih dejstava NATO zemalja koje su ugrožavale bezbjednost Bjelorusije“, prenosi Tass.

Minsk navodi i da to nije u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija nema kontrolu nad tim oružjem.

Njemačka isporučila 18 tenkova "leopard 2" Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus potvrdio je da je 18 tenkova "leopard 2" isporučeno Ukrajini.

Pistorijus je naveo da vjeruje da će tenkovi uneti krucijalnu razliku na frontu.

Ukrajina: Napad dronovima na Kijev, sve smo ih oborili

Ukrajinske vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letjelice u blizini Kijeva, čije su olupine izazvale požar na nestambenom objektu, a da nije bilo žrtava u ovom napadu,prenosi Rojters.

Šef vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko izvjestio je da je Rusija lansirala 12 dronova ka Kijevu, ali da su ukrajinske snage protivvazdušne odbrane identifikovale i uništile "sve neprijateljske ciljeve" u vazdušnom prostoru oko prestonice.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija tokom noći lansirala ukupno 15 dronova iranske proizvodnje “Šahed” na Ukrajinu, a da su ukrajinske snage uništile njih 14.

Olupina drona pala je u zapadnom kijevskom okrugu Svjatošino, izazvavši požar na površini od 200 kvadratnih metara u nestambenoj zgradi, precizira se u saopštenju.

Prema preliminarnim podacima, u ovom trenutku nema žrtava, objavio je Popko na Telegramu, uz napomenu da se informacije preciziraju.


Glas Srpske / Agencije