Evropa u problemu: Nema dovoljno komponenti za proizvodnju municije :: Semberija INFO ::

 

Evropa u problemu: Nema dovoljno komponenti za proizvodnju municije


​Proizvodnja municije za Ukrajinu i njena isporuka kasni zbog velikog deficita eksploziva u Evropskoj uniji, piše list Fajnenšnal tajms.

Prema podacima lista, EU nije u mogućnosti da operativno ispuni ukrajinske porudžbine zbog oskudnih isporuka baruta, plastičnog eksploziva i TNT-a.

Vojni konflikt u Ukrajini je otkrio da u Evropi nema dovoljno zaliha oružja, da su slabi kapaciteti za proizvodnju, jer su zalihe decenijama iscrpljene i nedovoljno se ulagalo.

Prema evropskim zvaničnicima, glavni problem je što odbrambena industrija zemalja Evropske unije nije u najboljoj formi kako bi proizvodila veliki broj vojne municije.

Proizvođači naoružanja iz Evrope upozoravaju da uvećana potražnja za municijom može da dovede samo do povećanja cijena, koje su 2022. godine porasle za 20 odsto, ali ne i do rasta obima proizvodnje. Kako se pojašnjava u članku, većina fabrika koje proizvode municiju i komponente već rade punim kapacitetom. Uvećanje obima proizvodnje će trajati najmanje tri godine, prenosi b92. 

Ranije je list Politiko, pozivajući se na izvore, saopštio da zemlje Evropske unije planiraju ugovor u vrijednosti od dvije milijarde evra kako bi zajedničkim snagama dopunile municiju za svoje oružane snage i ukrajinsku vojsku. Evropski lideri namjeravaju da postignu saglasnost na sastanku ministara inostranih poslova i ministarstva odbrane Evropske unije 20. marta i da dobiju odobrenje za nov ugovor na sljedećem samitu u Briselu, koji će se održati od 23. do 24. marta.


Nezavisne novine