Ruski ministar odlikovao pilote za obaranje američkog drona :: Semberija INFO ::

 

Ruski ministar odlikovao pilote za obaranje američkog drona


Foto: Pixnio
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odlikovao je pilote borbenih aviona Su-27 koji su presreli američku bespilotnu letjelicu u blizini vazdušnog prostora oko ruske vojne kampanje u Ukrajini, saopštilo je u petak njegovo ministarstvo.

Dron se srušio u Crno more u utorak nakon što su ga presreli ruski avioni, u prvom poznatom direktnom vojnom sukobu između Rusije i Sjedinjenih Država otkako je Rusija otpočela specijalnu vojnu operaciju na tlu Ukrajine prije godinu dana.

Objavljujući nagrade, ministarstvo je ponovilo rusku verziju događaja - koju osporava Vašington - da ruske letjelice nisu ostvarili fizički kontakt s dronom.

"Kao rezultat oštrog manevrisanja oko 9:30 (po moskovskom vremenu), bespilotna letjelica MQ-9 krenula je u nekontrolisani let s gubitkom visine i sudarila se s vodenom površinom", rečeno je.

Rečeno je da je dron letio s isključenim transponderima i kršio ograničenja vazdušnog prostora koja je Rusija objavila u vezi s onim što naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

(Nezavisne)