Bici za Bahmut ne vidi se kraj :: Semberija INFO ::

 

Bici za Bahmut ne vidi se kraj


Rat u Ukrajini – 385. dan. Volodimir Zelenski poručuje da ukrajinske snage ne odustaju od odbrane Bahmuta. Kijev tvrdi da je ruska vojska granatirala obast Odese i Kramatorsk.


Putin: Reakacija Njemačke na predlog o zajedničkoj istrazi o sabotaži gasovoda Sjeverni tok pokazuje da je i dalje okupirana. Varšava najavljuje da će za četiri do šest nedjelja poslati Kijevu migove 29.

Mišel: Poraz nije opcija za Ukrajinu

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel poručio je da poraz nije opcija za Ukrajinu.
On je u objavi na "Tviteru" napisao da je Ukrajini potrebna municija da se brani.

"Zato radimo na organizovanju masovnih porudžbina kako bismo podržali tempo naše isporuke municije u Ukrajinu", naveo je Mišel.

Rusija je 24. februara prošle godine započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon što su njenu pomoć zatražile samoproglašene republike u Donbasu. Zapad je uveo brojne sankcije Rusiji i nastavlja da šalje vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini. /kraj/pj

Pomorske vježbe Rusije, Kine i Irana u Omanskom zalivu

Rusija, Kina i Iran održaće zajedničke pomorske vežbe u Omanskom zalivu od 15. do 19. marta, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

"U skladu sa sporazumima između oružanih snaga Rusije, Kine, Irana i drugih zemalja, pomorske snage Kine, Irana, Rusije i drugih zemalja održaće zajedničke pomorske vježbe 'Pojas pomorske bezbjednosti-2023' u Omanskom zalivu od 15. do 19. marta", navodi se u poruci objavljenoj na zvaničnom nalogu ministartstva na društvenoj mreži Vičet.

Sirijski predsijednik u Moskvi

Predsjednik Sirije Bašar el Asad stigao je u Moskvu, u prvu zvaničnu posjetu izvan Bliskog istoka, poslije razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio tu zemlju, navodi se u saopštenju sirijskog predsjednika.

Tokom posjete, Asad će razgovarati sa ruskim predsjednik Vladimirom Putinom, kaže se u saopštenju.

Volas: Moskva da poštuje međunarodni vazdušni prostor

Britanski ministar odbrane Ben Volsa, reagujući na pad američkog drona iznad Crnog mora, pozvao je Moskvu da poštuje međunarodni vazdušni prostor.

"Ključno je da sve strane poštuju međunarodni vazdušni prostor. Pozivamo Ruse da to učine", rekao je Volas.

Ron de Santis: Zaštita Kijeva nije vitalni interes SAD

Guverner države Floride i mogući predsjednički kandidat Republikanske partije na slijedećim predsjedničkim izborima Ron de Santis izjavioda zaštita Ukrajine nije vitalni interes SAD.

Ron de Santis je na pitanja voditelja Foks Njuza Takera Karlsona poslata potencijalnim predsjedničkim kandidatima Republikanske partije odgovorio, između ostalog, da SAD imaju mnogo vitalnih nacionalnih interesa, ali da "dalje uplitanje u teritorijalni spor između Rusije i Ukrajine nije jedan od tih interesa".

Guverner Floride je naveo da su vitalni interesi SAD zaštita američkih granica, podršaka vojsci SAD, dostizanje energetske sigurnosti i nezavisnosti, kao i součavanje sa izazovom koji predstavlja ekonomska, kulturna i vojna moć Kine.

Bajdenova administracija je izdala "virtuelni blanko ček Ukrajini", dodao je Ron de Santis. 

Prema njegovim riječima, SAD ne treba da šalju Kijevu rakete dugog dometa ili borbene avione F-16, zbog toga što taj potez povećava rizik od rata između dvije nuklearne sile, Amerike i Rusije.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp se po pitanju dalje podrške SAD Ukrajini složio sa guvernerom Floride.

Ruski ambasador u SAD: Američki dronovi prikupljaju obaviještajne podatke za napade na Moskvu


Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, povodom pada američkog drona nakon sudara sa ruskim borbenim avionom iznad Crnog mora, izjavio je da američki dronovi prikupljaju obavještajne podatke koje Kijev koristi za napade na rusku teritoriju i vojsku.

"Neprihvatljive aktivnosti američke vojske blizu naših granica su razlog za brigu. Dobro znamo za šta se koriste ovi dronovi", navedeno je u saopštenju Antonova, prenosi Tas.

Postavlja i pitanje kako bi američka vojska i mornarica reagovale da se ruski dron pojavio, na primjer, blizu Njujorka ili San Franciska.

Ruski ambasador u Vašingtonu je dodao da je siguran da bi SAD u tom slučaju reagovale "beskompromisno", kao i da ne bi dozvolile narušavanje svog vazdušnog prostora ili teritorijalnih voda.

Antonov, koji je pozvan u Stejt department nakon što je američki dron pao u Crno more zbog sudara sa ruskim borbenim avionom, rekao je da je imao "konstruktivan" razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, prenose RIA Novosti.

"Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije. Rusija insistira na izgradnji pragmatičnih odnosa sa SAD koji bi odgovarali interesima naroda obije zemlje i ne traži sukob sa Vašingtonom", rekao je Antonov.

Lula ne namjerava da posjeti ni Moskvu ni Kijev dok traje sukob

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da ne namjerava da posjeti ni Rusiju, niti Ukrajinu dok traje sukob, istakavši da je i dalje privržen mirnom rešenju.

Lula je istakao da bi trebalo da je sukob između Rusije i Ukrajine nezamisliv, kao i da u 21. vijeku ne bi trebalo da je "moguće da se ratuje zbog malih stvari".

Predsjednik Brazula u svojim ranijim reagovanjima na rat, zalagao se za okupljanje grupe zemalja koje bi mogle da posreduju u mirnom riješenju sukoba.


Glas Srpske