Japan uspješno testirao leteći automobil sa ljudskom posadom :: Semberija INFO ::

 

Japan uspješno testirao leteći automobil sa ljudskom posadom


Japan je danas prvi put uspješno testirao leteći automobil sa ljudskom posadom, a očekuje se da će ova vozila biti među glavnim atrakcijama Svjetske izložbe (Ekspo) koja će 2025. godine od 13. aprila do 13. oktobra biti održana u Osaki.

Testirano vozilo se 10 sekundi nakon aktivacije uzdiglo u vazduh uz pomoć propelera, na visinu od osam metara, prenosi agencija Kjodo.

Vozilo se kretalo nazad, naprijed, lijevo i desno, nekoliko puta se okrenulo i spustilo na zemlju.


Letećim automobilom je upravljao pilot Masatoši Kumagaji, osnivač i šef kompanije GMO koja nudi usluge sajber bezbjednosti za ovakva vozila i dronove.
 
Kumagaji, koji je prošao specijalnu obuku u SAD za ovaj let, rekao je nakon spuštanja da je imao isti osjećaj "kao kada je koristio konzolu za igrice"

Tehnologija više nije upitna, ali očekuju nas veliki izazovi zbog japanskih saobraćajnih ograničenja, kao i zbog mogućeg straha građana Japana za sopstvenu bezbjednost, rekao je Kumagaji.

Zemlja izlazećeg sunca planira da ovi "leteći taksiji" prevoze posjetioce Svjetske izložbe na jedno od vještačkih ostrva u zalivu grada Osaka, gdje će se održati Ekspo 2025. godine.

(Glas Srpske)