Stoltenberg: Moguć pad Bahmuta u narednim danima :: Semberija INFO ::

 

Stoltenberg: Moguć pad Bahmuta u narednim danima


MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 377. dan. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš dolazi u Kijev da sa Volodimirom Zelenskim razgovara o produženju sporazuma sa Moskvom koji dozvoljava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Osnivač paravojne formacije “Vagner grupe” Jevgenij Prigožin, koja se bori u Ukrajini, tvrdi da je pod ruskom kontrolom cijeli istočni dio grada Bahmuta, oko koga se vode snažni sukobi.

Stoltenberg: Moguć pad Bahmuta u narednim danima

Rusija bi mogla u narednim danima da preuzme kontrolu nad gradom Bahmutom, koji Rusi nazivaju Artjomovsk, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je pred sastanak sa ministrima odbrane EU u Stokholmu upozorio da "ne treba potcijeniti Rusiju".

"Ne možemo odbaciti mogućnost da Bahmut na kraju padne u narednim danima. Važno je da se naglasi da to ne mora da bude bilo kakva prekretnica u ratu i samo naglašava da ne treba da potcijenimo Rusiju", rekao je Stoltenberg.

O sabotaži "Sjevernog toka"

Stoltenberg je rekao da nije poznato ko je odgovoran za sabotažu "Sjevernog toka" i da se istraga nastavlja.

"Napad na gasovode `Sjevernog toka` bio je sabotaža, ali nismo uspjeli da utvrdimo ko je odgovoran", izjavio je on pred sastanak sa ministrima odbrane EU u Stokholmu, prenosi Srna.

Stoltenberg je istakao da su u toku istrage na nacionalnom nivou i da smatra da treba sačekati okončanje istraga prije nego što se bilo šta kaže o tome ko je odgovoran.

"Njujork tajms" je juče objavio da novi obavještajni podaci, koje su pregledali američki zvaničnici, ukazuju na to da je proukrajinska grupa sabotirala gasovode "Sjevernog toka" koji su prenosili prirodni gas iz Rusije u Evropu.

Borelj: Zajedničke EU nabavke oružja za bolju i bržu podršku Ukrajini

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Jozep Borel danas bi trebalo da ministrima odbrane Unije, koji se sastaju u Stokholmu, predloži način podrške Ukrajini u snabdijevanju oružjem i municijom. -Danas imamo na stolu važne odluke koje treba doneti, danas ne formalno, nego politički. Daćemo smjernice za sljedeći (zajednički) sastanak sa ministrima spoljnih poslova. Pitanje je kako podržati bolje, brže i jače Ukrajinu - izjavio je Borel prije sastanka. On je podvukao da rat i dalje bjesni i da Ukrajini treba više municije, pa će ministri razgovarati kako je obijezbediti.

Borelov predlog je izrađen zajedno sa Evropskom službom za spoljne poslove, sa Evropskom odbrambenom agencijom i sa Evropskom komisijom.

-Prvo, da se brzo obezbijedi municija iz postojećih zaliha. Govorimo o nedjeljama, tako da treba da iskoristimo ono što već imamo. Ono što evropske vojske već imaju u svojim zalihama i u ugovorima koje su prenijele industriji. Drugo, da tražimo više „zajedništva“: zajedničku nabavku svih vojski, da rade zajedno kako bi se deo ove zajedničke nabavke obezbedio Ukrajini, na srednji rok - kaže on.

"Tajms": Zapad prećutao detalje o napadu na „Sjeverni tok” kako bi zaštitio Ukrajinu

Nedjelju dana nakon što je došlo do eksplozija na gasovodima „Sjeverni tok 1 i 2”, članovi jedne skandinavske delegacije u Briselu izašli su iz svoje ambasade zapanjeni količinom detalja koje su dobili vrlo brzo nakon napada.

Kako navodi “Tajms”, sabotažu nisu izveli Amerikanci, Rusi niti Poljaci, obavijestili su ih predstavnici obavještajne službe te zemlje, već “privatnog poduhvata” poreklom iz Ukrajine.

Rečeno im je da to neće ići u javnost, kako bi se spriječila bilo kakva pitanja zbog čega zvanična istraga o uništenju rusko-njemačkog gasovoda ide tako sporo.

Ime osobe koja stoji iza tog privatnog poduhvata, Ukrajinca koji nije povezan sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovom vladom, kruži obaveštajnim krugovima mjesecima, ali nije otkriveno.

Londonski list piše da su NATO zvaničnici, izgleda, željeli da zaštite Ukrajinu od javne prepirke sa Njemačkom, koja je vagala da li da joj isporuči ključnu vojnu pomoć, uključujući tenkove “leopard 2” i protivvazdušne sisteme IRIS-T.

Ideja da Ukrajinci voze vozilo natovareno eksplozivom kroz Poljsku kako bi pokrenuli napad na njemački naftovod sa njemačkog tla posebno bi iritirala njemačku javnost, piše “Tajms”.

List navodi da bi konfuzija oko odnosa između vlade Zelenskog i sabotera mogla izazvati sumnju i to bi ohrabrilo one u Nemačkoj koji vrše pritisak na Olafa Šolca, kancelara, da smanji vojnu pomoć i čime bi se na kraju nanijela šteta Ukrajini.

-To vjerovatno nije bila namjera uticajne ličnosti za koju se sumnja da je finansirala tako sofisticiranu operaciju iz svog džepa - koja uključuje jahtu, elitne ronioce, falsifikovane pasoše i nabavku oblikovanih eksplozivnih punjenja dostupnih samo industriji gasa i nafte uz određenu dozvolu i visoku cenu - ocjenjuje “Tajms”.

Njegovo ime će se na kraju sigurno pojaviti, posebno ako se ima u vidu da je on ostavio “posebnu vizit kartu”, konstatuje londonski list i dodaje da će odnosi Ukrajine sa saveznicima biti bolji ako se taj pojedinac javi sam.

Ranije je “Njujork tajms”, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umiješanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Sjeverni tok „i da novi obavještajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Nemački list “Cajt”  piše da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Sjeverni tok”, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Kremlj:Koordinisano širenje dezinformacija o eksplozijama na „Sjevernom toku”

Saznanja listova “Njujork tajms” i “Cajt” o eksplozijama na gasovodima “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2” dio su koordinisanog širenja dezinformacija u medijima, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. -Očigledno je da oni koji su odgovorni za teroristički napad žele da skrenu pažnju. Očigledno je da se radi o koordinisanom širenju dezinformacija u medijima - rekao je Peskov za Sputnjik.

On je dodao da mu nije jasno kako američki zvaničnici na koje se listovi pozivaju “mogu nešto da pretpostavljaju o terorističkim napadima na gasovode „Sjeverni tok” bez istrage”.

Peskov je takođe podsjetio da Rusiji i dalje nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi, a prije nekoliko dana Moskva je obaviještena o tome iz Kopenhagena i Stokholma.

-To sve ne samo da je čudno, to „miriše” na monstruozan zločin. U najmanju ruku bi zemlje-akcionari gasovoda „Sjeverni tok”i UN trebalo da zahtijevaju hitnu transparentnu istragu u kojoj bi učestvovali svi koji bi mogli da rasvijetle okolnosti napada - dodao je portparol Kremlja.

Uskoro debata o dozvoli Ukrajincima da putuju u inostranstvo

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i članovi Vrhovnog štaba vojske uskoro će razmotriti izdavanje dozvola za putovanje u inostranstvo za vojno sposobne muškarce, izjavio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov.

Mediji su prošle sedmice izvijestili da je ukrajinski stendap komičar Andrej Šegel pobjegao iz Ukrajine u Tursku, pošto je dobio dozvolu da ode zbog svog statusa umjetnika. U odgovoru na to, ukrajinsko Ministarstvo kulture je saopštilo da će pokrenuti promjene u proceduri izdavanja dozvola.

Danilov je rekao da, na žalost, ne razumiju svi da se moraju vratiti kada zemlja pruži mogućnost da se putuje u inostranstvo “u ove ili one svrhe”.

-Imamo nesrećan primjer kada je Ministarstvo kulture u decembru izdalo dozvolu i šest ljudi je otišlo iz zemlje da ju predstavljaju. Na žalost, ti umjetnici se nisu vratili u Ukrajinu. Na sastanku osoblja koji će se održati u bliskoj budućnosti biće razmatrano pitanje ko, odnosno koje agencije su izdale dozvole i koliko - istakao je Danilov.

Zvaničnik je dodao da bi bilo pošteno kada bi poslanici povećali kontrolu nad postupkom.

Zelenski je proglasio vanredno stanje na početku specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara, zabranivši muškarcima od 18 do 60 godina da napuštaju zemlju, uz nekoliko izuzetaka.


Slucki:Pisanje “Njujork tajmsa” još jedno odvraćanje pažnje

Članak “Njujork tajmsa” u kojem se sugeriše da bi proukrajinska grupa mogla da stoji iza sabotaže gasovoda “Sjevernog toka” je samo još jedna obmana i odvraćanje pažnje, istakao je šef komiteta ruske Državne dume za spoljne poslove Leonid Slucki.

-Ovo je samo još jedna obmana, čiji je cilj da odvrati pažnju javnosti od stvarnih počinilaca upućivanjem na apstraktnu pobunjeničku grupu. Ali ko bi povjerovao da operaciju ovakvog obima, koja je u suštini vojne prirode, može da izvede ranije nepoznata diverzantska grupa? - napisao je Slucki na “Telegramu”.

Prema njegovom mišljenju, ovaj članak bi trebalo da postane poziv za uzbunu ukrajinskoj Vladi i predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom.

Slucki je naveo da će Zelenski i “njegovi pobunjenici” biti odbačeni kada u Vašingtonu bude “previše vruće”.

Pozivajući se na anonimne izvore, “Njujork tajms” je juče objavio da američke obavještajne službe do sada nisu uspjele da identifikuju nalogodavca sabotažnih napada prošlog septembra koji su bili usmjereni na gasovode “Sjeverni tok jedan” i “Sjeverni tok dva”, kojma je transportovan prirodni gas iz Rusije u Evropu.

Anonimni zvaničnici, na koje se list poziva, rekli su da nije bilo čvrstih zaključaka o odgovornima, ostavljajući tako otvorenu “mogućnost da su operaciju sprovele posredničke snage koje su povezane sa ukrajinskom vladom ili njenim bezbjednosnim službama”.

Međutim, istraživački novinar Sejmur Herš je 8. februara objavio članak u kojem je, pozivajući se na izvor, rekao da su eksploziv ispod ruskih gasovoda postavili ronioci američke mornarice u junu, uz pomoć norveških stručnjaka i pod maskom vojnih vježbi “Baltops”.

Autor navodi da je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) učestvovala u pripremi operacije, a američki predsjednik Džozef Bajden ju je lično odobrio nakon devet mjeseci razmatranja sa zvaničnicima nacionalne bezbjednosti.


Pistorijus protiv preuranjenih optužbi

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je danas na preuranjene optužbe nakon što su mediji objavili da iza prošlogodišnjih napada na gasovode “Sjeverni tok” stoji proukrajinska grupa.

-Možda je to bila i operacija „lažne zastave“ koja je organizovana da bi se okrivila Ukrajina, što je opcija pomenuta i u medijskim izvještajima - rekao je Pistorijus za javni servis “Dojčlandfunk”.

On smatra da je podjednako velika vjerovatnoća i za jedno i za drugo.

Pistorijus je govorio u Stokholmu gdje je u toku neformalni sastanak ministara odbrane EU.

Američki dnevnik “Njujork tajms” objavio je ranije da novi obavještajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska organizacija prošle godine izvršila napad na gasovode.

Prema pisanju lista, američki zvaničnici nemaju dokaza da su ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ili neki od njegovih saradnika umiješani u operaciju ili da su počinioci djelovali po naređenju zvaničnika ukrajinske administracije.

Peskov: Kako Amerikanci mogu bilo šta pretpostaviti bez istrage

Kremlj je zbunjen kako američki zvaničnici mogu da pretpostave bilo šta o napadima na gasovode “Sjeverni tok” bez istrage, saopšteno je danas iz Kremlja.
-Još nam nije dozvoljen pristup istrazi. Samo prije nekoliko dana dobili smo obavijest o tome od Danaca i Šveđana. Ovo nije samo čudno. Miriše na monstruozan zločin - rekao je rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.
On je dodao da autori napada žele da skrenu pažnju i da je očigledno riječ o koordinisanom “napajanju” medija informacijama”.
Peskov je upitao kako američki zvaničnici mogu bilo šta pretpostaviti bez istrage?
On smatra da zemlje akcionari “Sjevernog toka” treba da insistiraju na hitnoj, transparentnoj istrazi.

Prigožin: „Vagner“ kontroliše cijeli istočni dio Bahmuta

Osnivač paravojne formacije “Vagner grupe” Jevgenij Prigožin, koja se bori u Ukrajini, tvrdi da je pod ruskom kontrolom cijeli istočni dio grada Bahmuta, oko koga se vode snažni sukobi.

-Jedinice „Vagnera“ zauzele su cijeli istočni dio Bahmuta . Sve istočno od rijeke Bahmutke je u potpunosti pod kontrolom Vagnerovih snaga - saopštio je Prigožin na „Telegramu“, prenosi RIA Novosti.

Dan ranije, proruski zvaničnik u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republci Jan Gagin saopštio je da ruske snage kontrolišu skoro polovinu Bahmuta.

Prema njegovim riječima, manje grupe ukrajinskih trupa se haotično povlače seoskim putevima.

Bahmut se nalazi u dijelu Ukrajine koji je pod kontrolom Kijeva, sjeverno od velikog grada Gorlovke i važno je transportno čvorište za snabdijevanje ukrajinskih trupa u Donbasu.

Britanija planira povećanje izdvajanja za odbranu zbog efekata rata u Ukrajini

Velika Britanija će naredne godine povećati izdvajanja za budžet nacionalne odbrane u pokušaju da se izbori sa nedostacima i ranjivošću zbog rata u Ukrajini, tvrde dobro upućeni zvaničnici bliski premijeru Rišiju Sunaku, javlja Blumberg.

Prema njihovim riječima, dodatna sredstva biće izdvojena za nabavke bespilotnih letjelica, jačanje protivvazdušne odbrane i elektronsko ratovanje.

U izvještaju američke agencije se navodi da izvori tvrde da je dodatni novac, po svemu sudeći milijarda funti, neophodan za obnavljanje zaliha oružja koje je Britanija isporučila Ukrajini tokom prošle godine i za poboljšanja postojećih zaliha.

Očekuje se da će premjer Sunak uskoro posetiti SAD sa najavom projekta australijske nuklearne podmornice koji je zajednička inicijativa tri države.

Kijev: Granatiran Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti

Lokalne vlasti su saopštile da su ruske snage tokom jutra granatirale mjesto Marganec u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenio je Ukrinform.

Kako se navodi, posljedice napada se utvrđuju.


Glas Srpske / Agencije