Ukrajinci se ne predaju u Bahmutu, Grosi traži razgovore o NE Zaporožje :: Semberija INFO ::

 

Ukrajinci se ne predaju u Bahmutu, Grosi traži razgovore o NE Zaporožje


MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 375. dan. Ruska vojska nastavlja ofanzivu na Bahmut. Zamjenik gradonačelnika tog grada rekao je da se vode ulične borbe, ali da ruske snage još nisu preuzele kontrolu.


KIJEV/MOSKVA - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je o situaciji u opkoljenom Bahmutu sa glavnim vojnim komandantima, a dvojica generala založila su se za dalju odbranu grada od naleta ruskih snaga, saopšteno je danas iz kancelarije ukrajinskog predsjednika.

Načelnik generalštaba Ukrajine Valerij Zalužnji i komandant kopnenih snaga Oleksandr Sirski govorili su o “potrebi odbrambene operacije i daljeg jačanja ukrajinske pozicije u Bahmutu”, prenio je “Gardijan”.

Savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Jan Gagin ocijenio je da u Bahmutu ima oko 10.000 ukrajinskih vojnika, prenio je TASS.

“Veliki garnizon ukrajinske vojske i dalje je raspoređen u Artjomovsku (Bahmutu) - oko 10.000 ljudi, možda i više. Jedan dio je napustio grad, drugi pokušavaju da odu, dok naša artiljerija pokušava da ih pogodi”, rekao je Gagin za televizijski kanal “Rosija-1”.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da Bahmut ima “više simboličnu, nego operativnu važnost” i da pad tog grada ne bi nužno značio da je Moskva ponovo zadobila inicijativu u ratu.

Ostin je rekao da ne želi da prognozira da li bi i kada Bahmut mogao da padne. Rojters dodaje da se borba za Bahmut vodi sedam mjeseci, a nekada grad od 70.000 stanovnika je pretvoren u ruševine.

Direktor međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas da mora da pregovara sa Rusijom oko situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Prema njegovim riječima, trenutno se vode pregovori koji se tiču vojnog aspekta oko elektrane i dodao da je bord IAEA održao otvorene kanale sa Rusijom i Ukrajinom kako bi se postigao konsenzus oko NE Zaporožje.

Grosi je rekao da su vojna oprema i radijus potencijalno bezbjednosne zone glavna tema razgovora, prenio je TASS.

Proruski guverner ukrajinskog regiona Zaporožje Jevgenij Balicki poručio je da neće biti govora o tome da se NE Zaporožje proglasi takozvanom “zonom”, jer je u posjedu Rusije, navodi TASS.

“Ponavljani su predlozi da se razgovara o nekim mehanizmima sporazuma, ali svi oni predviđaju da se elektrana proglasi nekakvom zonom. Sva pitanja oko nuklearke su riješena. Predsjednik Putin je ukazom prebacio upravljanje elektranom na Rusiju. Elektrana će raditi u interesu regiona Zaporožje i teritorije Ruske Federacije”, kazao je Balicki za televiziju “Krim 24”.

Jedna osoba je ubijena, a druga je ranjena u eksploziji u selu Zeleni Haj u oblasti Herson, saopštila je danas regionalna vojna administracija. Prema riječima lokalnih zvaničnika, žrtve su radile na polju kada je njihov traktor naišao na eksplozivnu napravu koju su navodno ostavile ruske trupe tokom okupacije zapadne obale rijeke Dnjepar, prenio je “Kijev independent”.

Lokalna vlada je upozorila lokalno stanovništvo da ne ide u oblasti koje nisu prošle inspekciju deminera.  

Reznikov: Obavezni vojni rok možda više neće biti potreban

Ukrajini možda više neće biti potreban obavezni vojni rok, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

-Moguće je da nam više nije potreban vojni rok - rekao je Reznikov ukrajinskoj novinskoj internet stranici “Liga”.

On je dodao da lica starija od 18 godina mogu da prođu specijalnu vojnu obuku i da jednom godišnje prođu specijalizovani trening.

Vrhovna rada usvojila je prošle jeseni ukidanje obaveznog vojnog roka tokom perioda ratnog stanja.

Ratno stanje i opšta mobilizacija proglašeni su u Ukrajini nakon početka ruske specijalne vojne operacije 24. februara prošle godine.

Balicki: Rusi će uskoro osloboditi Zaporožje

Ruska vojska uskoro će osloboditi grad Zaporožje, koji je trenutno pod kontrolom ukrajinskih snaga, izjavio je guverner Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

-Siguran sam da će Zaporožje biti oslobođeno u bliskoj budućnosti. Možda za mjesec ili godinu - to zavisi od naših vojnika - rekao je Balicki za televiziju “Krim-24”.

On je naglasio da će Zaporožje biti rusko, prenio je TASS.

-To pitanje je za nas zatvoreno - dodao je Balicki.

Balicki je prošlog mjeseca saopštio da ruske snage kontrolišu oko 62,5 odsto teritorije Zaporoške oblasti. Ruska vojska je tokom ofanzive u toj regiji krajem januara preuzela kontrolu nad devet naselja koja su bila pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Linija kontakta trenutno je stabilna.

Misija LNR: U granatiranju Luganska poginulo troje civila

Najmanje troje civila je poginulo, a 14 je ranjeno u granatiranju Luganska koje su ukrajinske snage vršile u proteklih sedam dana, saopštila je danas misija samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju za ratne zločine u Ukrajini.

-Ukupno 17 civila je pogođeno u agresiji ukrajinske vojske, od kojih su tri izgubila život, a 14 je zadobilo povrede -, navela je Misija u objavi na svom "Telegram" kanalu.

U objavi se navodi da su mete bombardovanja ukrajinske vojske teškim naoružanjem bila naselja Kremenaja, Stahanov, Svatovo, Lisičansk, Jurjevo, Beloje i Beloje-1.

Prema tekstu objave, ukrajinska vojska je tokom protekle sedmice izvršila osam udara na teritoriju LNR.
Misija dodaje da je ukrajinska vojska ispalila projektile iz višecijevnih raketnih sistema HIMARS i "Grad" i artiljerijskih topova kalibra 155 milimetara.

U udarima su uništene ili oštećene 42 stambene zgrade, kao i dva civilna infrastrukturna objekta u LNR, prenio je TASS. /kraj/dd

Sijarto: Evropska rješenja ne funkcionišu, potreban prekid vatre

Rješenja koja Evropa pokušava da pronađe da bi riješila krizu u Ukrajini ne funkcionišu, a sukob bi mogao da se okonča samo prekidom vatre, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

-Prvi cilj je prekinuti ubijanje ljudi, što znači primirje i ništa drugo - rekao je Sijarto u intervjuu za švedski TV kanal SVT.

Prema njegovim riječima, sankcije EU nisu uspjele da zaustave sukob.

-Već smo uveli 10 paketa sankcija. Da li nas je to dovelo bliže rješenju sukoba? Nije. Da li je to bacilo Rusiju na koljena? Nije. Da li je povrijedilo nas? Jeste. Misilim da “rješenja” koja pokušavamo da nađemo u Evropi jednostavno ne funkcionišu, jer smo se previše zanijeli mentalitetom rata - istakao je on.

Na pitanje zašto Mađarska ne šalje oružje Kijevu, Sijarto je podsjetio da Mađarska graniči sa Ukrajinom, prenio je TASS.

-Ne želimo da ljudi više ginu. Mi radimo na tome da sukobi prestanu. Mi ne šaljemo oružje, borimo se za mir - rekao je Sijarto.

Gladkov: Jedna osoba povrijeđena, aktivirana PVO

Sistem protivvazdušne odbrane (PVO) aktiviran je u gradu Novi Oskol, a jedna osoba je ranjena gelerom, saopštio je guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

-Naš PVO sistem se aktivirao u Novom Oskolu. Oborena su tri projektila. Provjeravaju se posljedice na zemlji. Za jednu žrtvu već znamo, čovjeka sa povredama od gelera na šaci. Hitna pomoć je na putu - naveo je Vjačeslav Gladkov danas u objavi na “Telegramu”.

Guverner Belgorodske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, precizirao je da su u nekoliko sela u okrugu Novi Oskol oštećeni neki dalekovodi i fasade zgrada.

Gladkov je krajem januara rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je od početka ukrajinskog granatiranja u regiji ubijeno 25 ljudi, a 96 ranjeno.

Šojgu u Marijupolju provjerio obnovu infrastrukture

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je provjeru radova na obnovi infrastrukture Donbasa, uključujući i grad Mariupolj, i pohvalio rad Vojno-građevinskog kompleksa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

-Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, u okviru radnog putovanja u zonu specijalne vojne operacije, provjerio je rad Vojno-građevinskog kompleksa Ministarstva odbrane Rusije na obnovi infrastrukture u Donbasu - navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi, Šojgu je u Mariupolju izvršio inspekciju objekata koji su već predati na upotrebu i provjerio tok radova na objektima u izgradnji.

Ruskom ministru su predstavljeni multifunkcionalni medicinski centar koji su izgradili vojni građevinari, republički centar za spasavanje ministarstva za vanredne situacije i nove stambene zgrade.

Šojgu je informisan o izgradnji modernog kompleksa Federalne medicinsko-biološke agencije Rusije koji se gradi u Mariupolju i novih stambenih objekata, škola i vrtića.

Kako se navodi u saopštenju, Šojgu je visoko ocenio rad Vojno-građevinskog kompleksa i zahvalio vojnim graditeljima uključenim u obnovu infrastrukture Donbasa.

Marijupolj je grad na istoku Ukrajine koji su ruske snage zauzele u aprilu prošle godine poslije teških borbi sa ukrajinskim trupama, u kojima je grad gotovo potpuno razrušen.

Kijev: Traju napadi na Bahmut, pomjeranje ruskih snaga u blizini Hersona

Generalštab ukrajinskih snaga saopštio je da su ruske snage izvele 27 vazdušnih i četiri raketna udara u posljednja 24 sata i nastavljaju da gađaju civilnu infrastrukturu.

U izvještaju se navodi da su napadi na Bahmut i okolna naselja i dalje u toku, pri čemu je 21 naselje u Donjecku pretrpjelo granatiranje kao i da su ruske snage premještene blizu Nove Kahovke u Hersonu.


​Glas Srpske / Agencije