U njemačkoj otkrivena ruska hakerska grupa :: Semberija INFO ::

 

U njemačkoj otkrivena ruska hakerska grupa


Njemačke vlasti razotkrile su međunarodnu hakersku bandu koja je ucjenjivala njemačke javne ustanove, priopšteno je u ponedjeljak.

"Kod osumnjičenih se radi o ruskim državljanima Igoru Garšinu, Igoru Turaševu i Irini Z., protiv kojih je izdan međunarodni nalog za hapšenje", stoji u priopštenju Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije. Kako se navodi, protiv još osam osumnjičenih vodi se istraga.

Državno tužilaštvo u Dizeldorfu tereti grupu koja je djelovala iz ruskog grada Joškar Ole za hakerske napade na IT sisteme i ucjenjivanje javnih institucija u njemačkoj poput Univerzitetske klinike u Dizeldorfu, okruga Analt Biterfeld te medijske kuće Funke.

Ovoj grupi se osim toga pripisuju napadi na preko 600 ustanova širom svijeta. Protiv prvooptuženog Igora Turaševa je međunarodnu potjernicu raspisao i FBI. Napadači su pomoću trojanskog softvera blokirali kompletne mreže pogođenih ustanova, a za ponovno puštanje u promet su tražili milionske iznose.

"Napadi na kritičnu infrastrukturu predstavljaju poigravanje životom i smrću", rekao je portparol Europola u Dizeldorfu.

Tokom hakerskog napada na Sveučilišnu kliniku u Dizeldorfu u septembru 2020., koji je blokirao rad bolnice, jedna žena je morala umjesto u Dizeldorf biti prebačena u obližnji Vipertal, ali je tokom prevoza preminula.


Hina / BHRT