Rusija zaustavila dotok nafte u Poljsku :: Semberija INFO ::

 

Rusija zaustavila dotok nafte u Poljsku


Rusija zaustavila dotok nafte u Poljsku naftovodom Družba, saopštio je danas Daniel Obajtek, izvršni direktor poljske rafinerije PKN Orlen.

"Učinkovito obezbjeđujemo zalihe. Rusija je zaustavila dotok u Poljsku, za što smo spremni. Iz Rusije dolazi samo 10 posto sirove nafte, a zamijenićemo je drugim izvorima", napisao je Obajtek na Twitteru. 

PKN Orlen objavio je da može u potpunosti snabdjeti svoje rafinerije morskim putem te da zaustavljanje snabdijevanja naftovodom neće uticati na isporuku benzina i dizela potrošačima, prenosi Index.

Kompanija je od debruara, nakon isteka ugovora s ruskim Rosneftom, naftu dobijala u sklopu ugovora s ruskim Tatneftom. Cjevovod Družba izuzet je od sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji.

Inače, Družba snabdijeva naftom Poljsku, Njemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Izostavljena je iz sankcija kako bi se pomoglo zemljama s ograničenim alternativama dobavljanja nafte. Orlen je nakon početka invazije na Ukrajinu i prije evropskog embarga na rusku naftu koja dolazi morskim putem prestao kupovati rusku naftu i goriva.

Trenutno energente nabavlja iz zapadne Afrike, sa Sredozemlja, Meksičkog zaliva i od arapskih zemalja. Sa saudijskim ARAMCO-om Orlen ima ugovor od 2022. godine. 

(Nezavisne)