Velika snježna oluja u SAD: Temperature padaju na -45 stepeni :: Semberija INFO ::

 

Velika snježna oluja u SAD: Temperature padaju na -45 stepeni


 - Zimska oluja zahvatila je SAD, a zbog snježnih mećava širom Dakote, Minesote i Viskonsina zatvorene su firme i škole. Otka -zano je skoro 5.000 američkih letova, prenio je BBC.

Dok je oko 75 miliona ljudi u 29 saveznih država pod upozorenjem o zimskim vremen-skim prilikama, predviđa se da će dijelovi is-točnog SAD doživjeti rekordno visoke tempe-rature.

Meteorolozi predviđaju jake udare vjetra čija će brzina dosegnuti 80 kilometara na sat, dok bi zbog hladnog vjetra u nekim dijelovima SAD temperature mogle pasti i do -45 stepeni Celzijusa.

U sjevernim državama predviđanja do pola metra snijega u nekim dijelovima mogu značiti da će u nekim područjima biti najveće snježne padavine u posljednjih 30 godina.

Tim Valz, guverner Minesote, rekao je da će Nacionalna garda biti na raspolaganju za po-moć vozačima koji se zaglave u mećavi.

Ministarstvo saobraćaja upozorilo je stano-vnike da ostanu kod kuće i ograniče putova-nja. Meteorolozi su rekli da bi oluja mogla stvoriti ledeni pojas u dužini od 2.092 km, od Nebraske do Nju Hempšira.
 
(Nezavisne)