Sunak poziva na slanje aviona Ukrajini, SAD upozoravaju Kinu zbog Rusije :: Semberija INFO ::

 

Sunak poziva na slanje aviona Ukrajini, SAD upozoravaju Kinu zbog Rusije


MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 361. dan. Minhenskom konferencijom o bezbjednosti preovlađuju planovi o još većoj vojnoj i finansijskoj pomoći Ukrajini. Entoni Blinken upozorio je Kinu da ne šalje oružje Rusiji, jer će biti posljedica, Riši Sunak izjavio je da je London "spreman da podrži sve saveznike ukoliko mogu sada da pošalju borbene avione Ukrajini".

Blinken upozorio Kinu da ne šalje oružje Rusiji, jer će biti posljedica

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je direktora Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jija na posledice,  ukoliko Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u napadu na Ukrajinu.

Blinken je kazao da je Vašington zabrinut da Peking razmatra slanje oružja Moskvi.

-Postoje razni tipovi smrtonosne pomoći o kojoj, ako ništa drugo, bar razmišljaju da pošalju, u šta ulazi oružje -  rekao je Blinken.

On je naglasio da će Vašington uskoro objaviti više detalja o tome.

Njih dvojica su se sastali na nepoznatoj lokaciji, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, nekoliko časova nakon što je Vang kritikovao Vašington da je "histeričan" u aktuelnom sporu oko američkog obaranja kineskog balona iznad SAD, preneo je Rojters.

Vang je rekao Blinkenu da SAD moraju da se "suoče i isprave štetu" u bilateralnim odnosima "izazvanom neselektivnom upotrebom sile", istakli su iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Sunak: Britanija spremna da podrži saveznike da sada pošalju avione Ukrajini

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je da je London "spreman da podrži sve saveznike ukoliko mogu sada da pošalju borbene avione Ukrajini".

Govoreći na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Sunak je rekao da je Britanija spremna da prevodi obuku ukrajinskih pilota i ponovio poziv saveznicima da udvostručne podršku, prenio je "Skaj njuz".

Ranije єe Sunak je kazao da "apsolutno razumno" da NATO pošalje dalekometno oružje Ukrajini, kako bi mogla da "sprovede kontraofanzivu kojom će istєerati Rusiju sa ukrajinske teritorije".

Kada su novinari upitali Sunaka da li će Britanija poslati oružja koja bi ciljala Krim, on je rekao da NATO mora da pomogne Ukrajini da ostvari odlučnu prednost na bojnom polju tenkovima, u vazduhu, artiljerijom i dugometnim oružjem.

Antonov: SAD optužbama na račun Rusije pokušavaju da opravdaju svoje zločine

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je danas da Vašington pokušava da opravda sopstvene akcije za podsticanje ukrajinske krize, optužbama za navodne zločine Moskve u Ukrajini i ukazao na "beskrajno pumpanje" Kijeva oružjem.

-Nekada su Amerikanci govorili da će Ukrajinu snabdijevati isključivo odbrambenim naoružanjem, a sada prenose teška oklopna vozila, artiljeriju, višecjevne bacače raketa. SAD snabdijevaju naciste obavještajnim podacima, obučavaju militante -rekao je ambasador, prenose RIA Novosti.

Antonov se osvrnuo na izjave potpredsjednice SAD Kamale Haros, koja je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji optužila Rusiju za "zločine protiv čovječnosti" u Ukrajini, a to je juče isto izjavio i državni sekretar Entoni Blinken.

Diplomata je napomenuo da SAD ignorišu činjenicu da ukrajinska koristi zabranjenu municiju, koja se, kako je rekao, u velikim količinama uvozi u Ukrajinu.

Osim toga, kako je naveo, Vašington "radije okreće leđa jezivim scenama pogubljenja zarobljenih ruskih vojnika".

Ruski ambasador je rekao da je "ovakva dvoličnost SAD nečuvena".

-Zašto Stejt department ćuti o zvjerstvima ukrajinskih nasilnika? Gdje gledaju stručnjaci američkih organizacija za ljudska prava? - zapitao je Antonov.


Glas Srpske / Agencije