Ruska fregata „Admiral Gorškov” stigla u Kejptaun :: Semberija INFO ::

 

Ruska fregata „Admiral Gorškov” stigla u Kejptaun


Od Rta dobre nade ratni brod plovi ka Durbanu, gde će 17. februara početi desetodnevni pomorski manevri Kine, Rusije i JAR, uprkos oštrim kritikama južnoafričke opozicije.

Ruska ratna fregata „Admiral Gorškov” uplovila je u ponedeljak posle podne u luku Kejptaun, gde se nakon plovidbe Atlantikom iz pravca Evrope snabdela gorivom, javili su južnoafrički mediji. Ruski konzulat u Kejptaunu objavio je tim povodom na „Tviteru” fotografiju višenamenske fregate „Admiral Gorškov”, koja je, prema ovom izvoru, opremljena hipersoničnim raketnim sistemom „cirkon” i namenjena dejstvima u udaljenim zonama svetskog mora. Istovremeno, na tviter profilu ruskog konzulata stoji da je „Admiral Gorškov” na putu za Durban, gde će učestvovati na združenim pomorskim manevrima mornarica Kine, Rusije i Južnoafričke Republike (JAR) od 17. do 27. februara.

Pri ulasku u luku nadomak Rta dobre nade na „Admiralu Gorškovu” visoko su istaknute dve zastave: jedna na kojoj je bilo slovo „Z”, i druga sa slovom „V”, simbolima koji su učestano korišćeni tokom „ruske ofanzive u Ukrajini”, navodi dnevnik „Dejli maverik”. U međuvremenu, vodeća južnoafrička opoziciona stranka Demokratska alijansa (DA), kao i brojni zapadni posmatrači, već nedeljama dosledno protestuju zbog dolaska ruskih ratnih brodova u zemlju Rta dobre nade i vojnopomorskih manevara zakazanih baš u vreme obeležavanja godišnjice ukrajinskog sukoba 24. februara.

„Taj brod će ploviti ka Crnom moru i učestvovati u invaziji na Ukrajinu. JAR ovim manevrima napušta zvanično objavljenu neutralnost u slučaju rusko-ukrajinskog konflikta i ugrožava sopstvene odnose s vodećim trgovinskim partnerima i investitorima. Jasan cilj Rusije je da vežbom „Mosi 2” zloupotrebi JAR u svom propagandnom ratu protiv Zapada. Neodgovorna politika vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa u ovom slučaju gura JAR u ulogu ’korisnog idiota’”, upozorio je Kobus Mare, poslanik DA, inače zadužen u toj stranci za odbrambena pitanja. Ruski konzulat u Kejptaunu, ambasada u Pretoriji, vlada JAR i oružane snage te zemlje odbili su da komentarišu kritiku lokalne opozicije.

U manevrima „Mosi 2” učestvovaće ruska fregata i snabdevački brod, kineski razarač, fregata i jedan tanker, kao i jedna fregata mornarice JAR sa oko 350 pripadnika oružanih snaga zemlje Rta dobre nade. U međuvremenu, Južnoafričke odbrambene snage demantovale su navode ruskog Tasa, prema kojim će raketni sistem „cirkon” biti isproban tokom predstojećih trojnih manevara. Prethodno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je „Admiral Gorškov” tokom plovidbe južnim Atlantikom obavio vežbu artiljerijskog gađanja „lažne mete” radi „priprema za zajedničku vežbu s mornaricama JAR i Kine”.


POLITIKA