Rusija prvi put nakon 30 godina radi novi raspored ključnih brodova :: Semberija INFO ::

 

Rusija prvi put nakon 30 godina radi novi raspored ključnih brodova


Rusija je počela raspoređivati ​​ključne brodove s nuklearnim oružjem u Baltičkom moru prvi put u posljednjih 30 godina, objavila je Norveška obavještajna služba u svom godišnjem izvještaju.

"Ključni dio nuklearnog potencijala nalazi se na podmornicama i brodovima Sjeverne flote", piše u izvještaju norveške obavještajne službe.

Ratni brodovi Sjeverne flote redovno su izlazili na more sa nuklearnim oružjem tokom ere Hladnog rata, ali ovo je prvi put da je moderna Ruska Federacija učinila isto, dodaje se u izvještaju.

Iako Rusija takođe ima podmorničke sposobnosti, protivsatelitsko oružje i kibernetičke sposobnosti koje bi mogle ugroziti Norvešku i vojni savez NATO-a, taktičko nuklearno oružje je "posebno ozbiljna prijetnja u nekoliko operativnih scenarija u koje bi zemlje NATO-a mogle biti uključene", dodaje se u izvještaju.

Norveška obavještajna služba takođe je napomenula da se ne može isključiti eskalacija lokalizovanog rata u širi sukob koji uključuje Sjedinjene Države, NATO i Norvešku.

Agencija je ocijenila da će Rusija nastaviti održavati, modernizovati i razvijati svoj nuklearni arsenal, ali da se u nadolazećim godinama ne očekuju značajnije promjene u ruskoj nuklearnoj doktrini.

(Nezavisne)