Biskupija pred bankrotom zbog tužbi za seksualno zlostavljanje djece :: Semberija INFO ::

 

Biskupija pred bankrotom zbog tužbi za seksualno zlostavljanje djece


- Rimokatolička biskupija San Dijega saopštila je da će možda u narednim mjesecima proglasiti bankrot zbog "šokantnih" pravnih troškova vezanih za oko 400 tužbi pokrenutih protiv nje zbog navodnog seksualnog zlostavljanja djece.

Biskup Robert Mekelroj je izjavio da je broj slučajeva počeo da naglo raste nakon što je država Kalifornija odbacila ograničenja vezane za tužbe povodom seksualnog zlostavljanja djece, prenosi AP.

Prema zakonu usvojenom 2019. godine, navodne žrtve seksulanog zlostavljanja djece su počev od 2020. godine imale tri godine da tuže zlostavljače bez obzira na to koliko je godina prošlo od navodnog zlostavljanja.  Taj rok je istekao krajem 2022. godine, prenosi San Dijego Union Tribjun. Direktor za odnose sa javnošću biskupije San Dijega Kevin Ekeri je rekao da je najveći broj tužbi vezan za period od pre 50 do 70 godina, a najranija tužba je vezana za događaje iz 1945. godine, prenosi AP.

Ekeri tvrdi da optužnica nije podignuta ni protiv jednog sveštenika koji sada služi u biskupiji.  Prema njegovim procjenama, biskupija San Dijega će morati da isplati 550 miliona dolara žrtvama zlostavljanja.

(Nezavisne)