Više od 1000 poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji, spasioci tragaju za preživjelima :: Semberija INFO ::

 

Više od 1000 poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji, spasioci tragaju za preživjelima


Фото - Анадолија
Prema posljednjim podacima, najmanje hiljadu osoba je poginulo, a više od pet hiljada je povrijeđeno u razornom potresu jačine 7,7 stepeni po Rihteru, koji je rano jutros pogodio jug Turske, na granici sa Sirijom. Strahuje se da će broj žrtava i dalje rasti. U toku je potraga za preživjelima. Brojne zgrade su srušene, a oštećena je i energetska infrastruktura. Materijalna šteta je ogromna.

U zemljotresu u Turskoj poginulo je 912, a povrijeđeno 5.385 osoba, saopštio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.



Kazao je da je u toj zemlji trenutno angažovano više od 9.000 spasilaca.

Na sjeveru Sirije poginulo je najmanje 427 osoba, a stotine ljudi su povrijeđene.

Prema njegovim riječima, dosad je ispod ruševina spašeno 2.470 osoba. Broj srušenih zgrada dostigao je 2.818.

Erdogan je rekao da je jutrošnji zemljotres najveća katastrofa koja je zadesila Tursku nakon zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

Potres se dogodio u 04.17 sati po lokalnom vremenu na dubini od oko 17,9 kilometara, saopćio je ranije američki seizmološki zavod USGS. 

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Rihteru. Potres se osjetio i u susjednoj Siriji, posebno u gradovima Idlibu, Halepu, Hami, Latakiji i Rakai u kojima su srušene brojne zgrade.

Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD) objavila je da je jačina zemljotresa koji je pogodio okrug Pazarcık u Kahramanmarasu revidirana na 7,7 stepeni nakon detaljnih seizmoloških podataka. Ranije je objavljeno da je jačina zemljotresa iznosila 7,4 stepena po Rihteru. Zvaničnik AFAD-a upozorio je da u regiji Kahramanmaras postoji ozbiljna potresna aktivnost, te da će se naknadni potresi nastaviti do magnitude 6,5 do 6,7.

Brojni svjetski lideri šalju poruke saučešća i podrške Turskoj i Siriji.


AGENCIJE / BHRT