Australijske vlasti pronašle radioaktivnu kapsulu :: Semberija INFO ::

 

Australijske vlasti pronašle radioaktivnu kapsulu


KANBERA - Australijske vlasti pronašle su danas radioaktivnu kapsulu izgubljenu u Zapadnoj Australije prošle nedelje, saopštio je državni ministar za vanredne situacije.

Potraga za kapsulom, koja je ispala iz kamiona koji se kretao na ruti dugoj oko 1.400 kilometara kroz zapadnu Australiju između gradova Njumen i Pert, trajala je nedelju dana, prenosi Rojters.

Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe za vanredne situacije su obavještene o nestaloj kapsuli tek 25. januara. Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona dovele do olabavljenja šrafova i zavrtnja, a kapsula je ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu.

Jezgro kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne bolesti ako se dodirne. Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara. Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30 godina.

Do njegovog oslobađanja dolazi upotrebom nuklearnog oružja kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika. Kompanija Rio Tinto se izvinila prije tri dana zbog gubitka kapsule.


Glas Srpske – Tanjug