Slucki: Geopolitička borba NATO protiv Moskve :: Semberija INFO ::

 

Slucki: Geopolitička borba NATO protiv Moskve


Rat u Ukrajini 340. dan.

Slucki: Geopolitička borba NATO protiv Moskve

NATO eskalira trku u naoružanju ne zbog mira i pregovora, već da bi nastavio geopolitičku borbu protiv Rusije, izjavio je danas poslanik u ruskoj Dumi Leonid Slucki.

- Treba jasno da shvatimo da Sjevernoatlantska alijansa zbija redove i eskalira trku u naoružanju ne radi mira i pregovora, ili zbog "borbe za slobodu", već da bi nastavila geopolitički sukob sa Rusijom. O tome ne treba imati iluzije. Ali takve "igre rusofobnih fanatika" sa nuklearnom silom su izuzetno opasne i prijetnja su svima - naveo je Slucki, koji je predsjednik Međunarodnog komiteta ruske Državne dume.

Zapad šalje suprotstavljene i prilično otvorene signale, rekao je on, ističući da se, s jedne strane, njemački kancelar Olaf Šolc zaklinje da Njemačka nije zainteresovana za eskalaciju sukoba u Ukrajini i da je protiv uvlačenja NATO-a u ovaj sukob, ali, s druge strane, zvaničnici NATO kažu da je blok spreman za direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

- Vrijedi podsjetiti na izjavu njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok o "ratu protiv Rusije". Ni iz jedne evropske prijestonice tada nisu stizali prigovori - napisao je Slucki na Telegramu.

On je naglasio da skoro sve zemlje NATO-a učestvuju u procesu eskalacije agresije na ovaj ili onaj način snabdijevajući kijevski režim oružjem, municijom, a sada i teškim naoružanjem.

- U stvari, oni su do grla u ukrajinskom sukobu. Pitanje je da li će to i dejure priznati - dodao je on, prenio je TASS.

Dvije osobe poginule u Melitpolju

Dvije osobe su poginule, a sedmoro je povrijeđeno u raketnom napadu na željeznički most u Melitopolju, u oblasti Zaporožje, rekao je Vladimir Rogov, član upravne administracije Zaporožja.

"Prema posljednjim podacima, dvije osobe su poginule, sedmoro je ranjeno", napisao je Rogov na "Telegramu".

Prema preliminarnim podacima, most je gađan sa tri rakete HIMARS. Jedna raketa je oborena.

Ukrajina će poslije rata još dugo rješavati problem mina

Poslije skoro godine krvavog sukoba, teritorija Ukrajine je preplavljena minama, što je smrtonosna prijetnja civilima koja će postojati još dugo nakon završetka rata, prenosi Skaj njuz.

Procijenjuje se da je više od 40 odsto zemlje minirano, čime je Ukrajina trenutno zemlja sa najviše mina na svijetu, navodi britanska televizija.

Novooslobođeni gradovi još dugo će predstavljati opasnost, nakon što su posljednje ruske snage budu proterane, a ukrajinski branioci počeli da otkrivaju žice i nagazne mine, spremne da eksplodiraju.

„Kontaminacija je ogromna. To nije čak ni za poređenje, rekla bih, sa Sirijom ili Avganistanom. Zaista je ogromna“, rekla je Katerina Templeton iz Savjetodavne grupe za mine.

Protivpješadijske mine nisu dozvoljene Konvencijom o zabrani mina iz 1997. godine, a Hjuman rajts voč optužio je ruske snage da ih koriste u istočnoj oblasti Harkova, navodi Skaj njuz.

MIP: Ratni zločini Kijeva neće ostati nekažnjeni

Ukrajinski raketni udari na bolnice u gradovima Nova Kahovka i Novoajdar su ratni zločini koje su počinili Kijev i njegovi zapadni saveznici, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
“Namjerno granatiranje funkcionalnih civilnih medicinskih ustanova i ciljano ubijanje civila su teški ratni zločini kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da Zapad i dalje ne obraća pažnju na “varvarske akcije” kijevskog režima, koji ubija ljude koristeći oružje proizvedeno u SAD, Francuskoj, Nemačkoj i Britaniji.

“Svi ovi zločini kijevskih oružanih snaga pod patronatom Zapada neće proći nekažnjeno. Oni se pažljivo bilježe. Organizatore i počinioce čeka neizbježna kazna”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da SAD i druge članice NATO-a ignorišu ove smrtonosne incidente, što predstavlja njihovu direktnu umiješanost u sukob i saučesništvo u zločinima koji se čine.

“Štaviše, međunarodne strukture koje imaju zadatak da daju nepristrasnu procjenu ovakvih djela takođe ćute o nedavnim napadima”, navodi se u saopštenju.

Ukrajinske trupe juče su gađale bolnicu u Novoajdaru u Luganskoj Narodnoj Republici /LNR/ iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS američke proizvodnje, ubivši 14 ljudi i ranivši 24, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinska vojska juče je ispalila i 17 projektila na Novu Kahovku u oblasti Herson, a više od pet je eksplodiralo na teritoriji lokalne bolnice, saopštile su lokalne vlasti.

Ukrajinske snage granatirale Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su grad Donjeck više puta tokom noći koristeći artiljeriju od 155 milimetara, saopštila je misija Donjecke Narodne Republike /DNR/ pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini.
U saopštenju se navodi da su ukrajinske trupe kasno sinoć granatirale i selo Jakovlivka granatama kalibra 155 milimetara.

"Registrovano je granatiranje ukrajinske vojske u pravcu sela Lastočkine, kod grada Donjecka, a ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara", saopštila je Misija.

Ukrajinske trupe su tokom noći granatirale Kijevski i Kujbiševski okrug u Donjecku, a na Donjeck je u roku od 15 minuta ispaljeno devet granata.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine, nakon što su Donjecka i Luganska narodna republika apelovala za pomoć u odbrani od ukrajinskih provokacija.

Kao odgovor na rusku operaciju, zapadne zemlje su pokrenule sveobuhvatnu kampanju sankcija protiv Moskve i počele sa obimnom isporukom oružja Ukrajini. /kraj/dd

Zelenski uveo sankcije za još 182 firme i troje pojedinaca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije za 185 kompanija i pojedinaca za koje se vjeruje da su povezani sa režimom u Moskvi.

Zelenski je naveo da će firme i biznismeni koji željeznicom prevoze osoblje i vojnu opremu "u ime države agresora" biti kažnjeni, kao i da će zaplijenjena imovina biti korišćena u odbrani Ukrajine.

Među 182 firme sa spiska nalazi se i nekoliko bjeloruskih, koje pomažu Rusiji s isporukama, kao i troje pojedinaca.

Zelenski je naveo da Ukrajina radi na tome da i druge države blokiraju imovinu tih firmi i pojedinaca, i zahvalio se "svima koji pomažu u jačanju sankcija protiv Rusije".

"Vagner" tvrdi da je preuzeo kontrolu nad Blahodatnom, Kijev demantuje

Ukrajinska vojska saopštila je u nedelju da su njene snage odbile napad u oblasti Blahodatne u istočnom dijelu Donjecke oblasti, dok je ruska privatna vojna grupa "Vagner" saopštila da je preuzela kontrolu nad selom.

"Jedinice ukrajinskih odbrambenih snaga odbile su napade okupatora u oblastima Blahodatne u Donjeckoj oblasti", naveo je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom jutarnjem izveštaju, pozivajući se na borbe u subotu.

Dodaje se da su njene snage odbile ruske napade u oblastima 13 drugih naselja u Donjeckoj oblasti.

Grupa "Vagner", koju su Sjedinjene Američke Države proglasile međunarodnom kriminalnom organizacijom, rekla je u subotu u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da su njene jedinice preuzele kontrolu nad Blahodatnom.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaje.

Blaščak: U Poljskoj prošle godine regrutovan rekordan broj vojnika

Poljski ministar odbrane Marius Blaščak rekao je da su oružane snage te zemlje prošle godine regrutovale najveći broj vojnika otkako je okončala regrutaciju 2008. godine, jer je ruski napad na Ukrajinu izazvao veći interes za odbranu domovine.

Kako je rekao, tokom 2022. godine Poljska je regrutovala više od 13.500 profesionalnih vojnika, prenose poljski mediji.

Ističe da je to oko osam odsto ukupnih poljskih oružanih snaga, koje broje 164.000 vojnika. Kako je dodao, Poljska, koja se graniči s ruskom eksklavom, Kaliningradskom oblašću, namjerava da poveća oružane snage na oko 300.000 profesionalnih vojnika tokom narednih godina.


Glas Srpske