Moguće povlačenje ukrajinskih vojnika iz Bahmuta :: Semberija INFO ::

 

Moguće povlačenje ukrajinskih vojnika iz Bahmuta


MOSKVA, KIJEV - Ukrajina razmatra mogućnost da se povuče iz Bahmuta, poznatog i kao Artjomovsk, kako bi poštedila trupe i oružje uoči predviđene kontraofanzive na drugom mjestu, piše danas "Vašington post", pozivajući se na ukrajinsku vojsku. Grad Soledar pored Bahmuta prešao je početkom sedmice u ruke ruskih snaga. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je preuzimanje otvorilo put za opkoljavanje i odsijecanje ukrajinskih trupa u Bahmutu.

Zelenski: Ruski raketni napadi prekinuli isporuke struje u Kijevu i Harkovu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su u današnjim ruskim raketnim napadima pogođeni objekti elektro-energetske infrastrukture što je izazivalo nove poremećaje u snabdevanju električnom energijom, posebno u regionima Kijeva i Harkova.

"Nažalost, danas je raketama pogođena elektro-energetska infrastruktura. Najteža situacija je u Harkovskoj i Kijevskoj oblasti", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Zelenski je poručio da ruski napadi na civilne ciljevi mogu biti zaustavljeni samo ako zapadni partneri Ukrajini isporuče neophodno naoružanje. "Šta je potrebno ? Potrebno je ono oružje koje se nalazi u magacinima naših partnera, a naši vojnici ga čekaju. Ceo svet zna šta i kako može da zaustavi one koji seju smrt. Zahvaljujem svima koji nam u tome pomažu", rekao je Zelenski.

Moskalkova: Kijev da prestane da primjenjuje torturu nad zarobljenicima

Ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskalkova pozvala je ukrajinskog kolegu, UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta /MKCK/ da zahtijevaju da Ukrajina prestane da primjenjuje torturu protiv zatvorenika.
"Pozivam komesara ukrajinskog parlamenta za ljudska prava, Komitet UN protiv torture, Evropski komitet za sprečavanje torture, visokog komesara UN za ljudska prava i MKCK da zahtijevaju da ukrajinska strana odmah postupi u skladu sa Ženevskom konvencijom iz 1949. godine, koja zabranjuje mučenje, nasilje i djela koja ponižavaju ljudsko dostojanstvo", napisala je Moskalkova na "Telegramu".

Ona je navela da su porodice zarobljenih ruskih vojnika dobili snimke koji pokazuju nasilje nad zarobljenicima i prijetnje da će biti ubijeni ako ljudi iza kamere ne dobiju otkup.

Moskalkova je rekla da priprema apel šefu ruskog Istražnog komiteta Aleksandru Bastrikinu u vezi sa ovim slučajevima i izrazila nadu da će zarobljeni vojnici biti oslobođeni.

Galušenko: Nakon ruskih raketiranja dolaze teški dani za Ukrajinu

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko izjavio je danas da Ukrajinu čekaju teški dani u sferi energetike zbog najnovijih ruskih raketnih udara koji su izvršeni na kritičnu elektro-energetsku infrastrukturu u nekoliko regiona.

Rusija je danas izvršila masovne raketne udare širom Ukrajine, potvrđeno je u izveštaju Rojtersa. "Zbog raketnih napada izvršenih na većinu ukrajinskih regiona, uvode se vanredna isključenja struje. Narednih dana će biti teško", napisao je Galuščenko na svom Fejsbuk profilu.

Kalin: Kijev ne može da iscrpi ruske snage uz pomoć Zapada

Ukrajina neće moći da "iscrpi" Rusiju i pored pomoći koju dobija od zapadnih zemalja, rekao je danas portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.
"Prema našim procjenama, Ukrajina neće moći da iscrpi ruske oružane snage tom pomoći koju dobija", rekao je Kalin u razgovoru sa stranim novinarima.

On je dodao da ukrajinske vojne jedinice "nisu dovoljno dobro opremljene i obučene da potisnu ruske snage na predratne granice".

Kalin kaže da oni mogu da se bore i da svako ima pravo da brani svoju zemlju, ali da time neće dobiti ono što traže.

"Moramo da idemo kroz diplomatiju, dijalog ili pregovore, za koje se nadamo da će donijeti ishod prihvatljiv za obje strane", rekao je Kalin.

Ukrajina upozorava stanovništvo na nastavak ruskih raketnih napada

Guverner ukrajinske Čerkaske oblasti upozorio je danas da bi Rusija tokom dana mogla da izvede snažan raketni napad.

On je pozvao stanovnike ove oblasti da se upute u skloništa nakong oglašavanja sirena za vazdušnu opasnost, prenosi Rojters.

Guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim izjavio je da je 17 ruskih bombardera Tupoljev poletjelo iz vazdušnih baza.

Ministar Kleverli na ruskoj listi sankcionisanih

Rusija je dodala britanskog ministra spoljnih poslova Džejmsa Kleverlija na listu sankcionisanih u vezi sa antiruskim kursom britanske Vlade, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Zbog progresivnog antiruskog kursa britanske Vlade, u januaru ove godine odlučeno je da se na stop listu Rusije dodatno uključi jedan broj njenih članova, predstavnici agencija za sprovođenje zakona i novinara. To uključuje posebno britanskog ministra spoljnih poslova Džejmsa Kleverlija - rekla je Zaharova.

Sankcije su uvedene i protiv Majkla Gouva, državnog sekretara za stambena pitanja i zajednice, Nadima Zahavija, britanskog ministra bez portfelja i Patrika Sandersa, načelnik Generalštaba oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je Moskva na listu sankcija dodala 36 predstavnika britanske vlade, agencija za sprovođenje zakona, kao i novinare.

Ukrajina: Kijevska oblast napadnuta balističkim raketama sa sjevera

Kijevska oblast danas je napadnuta raketama sa severa koje su se kretale balističkom putanjom, saopštio je danas portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat za ukrajinski Kanal 24.

Komentarišući jutarnji raketni napad na Kijevsku oblast, Ignat je izjavio da se tačan tip rakete još utvrđuje, ali da je najverovatnije letjela balističkom putanjom sa sjevera, prenosi ukrajinska agencija Interfaks.       

-Takođe, rakete S-300 se koriste duž balističke putanje, koje su danas pogodile, posebno u Harkovu, objekte kritične infrastrukture - naveo je Ignat.

On je kazao da ukrajinska PVO još nije sposobna da otkrije i uništi balističke projektile.

Balističke rakete, za razliku od krstarećih, navođene su  samo tokom inicijalne faze leta, a kasnije njihovom putanjom upravljaju zakoni balistike.

Balističke rakete koje lete iznad atmosfere imaju daleko veći domet nego krstareće rakete iste veličine.

Njihova terminalna brzina je veća od 5.000 m/s, pa je  balističke rakete znatno teže presretnuti nego krstareće rakete zbog mnogo kraćeg raspoloživog vremena.

Dikarlo:Nema naznaka kraja ratu, vojna logika preovlađuje

Podsekretar UN-a za politička i mirovna pitanja Rozmari Dikarlo, saopštila je u Savjetu bezbjednosti da „nema naznaka kraju sukobima” u Ukrajini i da u ovom trenutku preovlađuje „vojna logika, sa vrlo malo, ako ga uopšte ima, prostora za dijalog”, prenosi Gardijan.

Tokom sastanka Sajveta bezbjednosti Dikarlo je navela da je Visoki komesar UN za ljudska prava potvrdio 18.096 civilnih žrtava od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022, ali da su stvarne brojke vjerovatno znatno veće. Američka ambasadorka pri svjetskoj organizaciji Linda Tomas-Grinfild, izjavila je na sastanku da je od avgusta „Iran prebacio na stotine bespilotnih letjelica u Rusiju, kršeći rezoluciju 2231 Savjeta bezbjednosti UN”, dok je „Sjeverna Koreja isporučila pješadijske rakete i projektile Moskvi, koje su namijenjene paravojnoj formaciji 'Vagner', čime su takođe prekršene rezolucije SB UN o sankcijama”.

Zamjenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emina Džaparova saopštila je na sastanku da je „većina ruskih raketnih i bespilotnih napada usmjerena na civilnu infrastrukturu, odnosno 62 odsto svih udara”, prenosi britanski list. Ona je pozvala na uvođenje novih sankcija u “sektorima od posebnog ekonomskog značaja za Rusiju”.

Nebenzja: Specijalna operacija se završava ostvarenjem ciljeva Moskve pregovorima ili vojnim putem

Specijalna vojna operacija u Ukrajini može biti završen atek kada ciljevi Moskve budu postignuti pregovorima ili vojnim putem, izavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, prenosi TASS.

-Mogućnost za okončanje specijalne vojne operacije u Ukrajini pojavicće se tek kada Kijev prestane da predstavlja prijetnju Rusiji i da diskriminiše Ukrajince koji govore ruski. Ako se ovaj rezultat može postići pregovorima, spremni smo za takav scenario. U suprotnom, naši zadaci biće ostvareni vojnim sredstvima - rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini.

On je naglasio da „do sada ni kijevski režim ni njegovi zapadni sponzori nisu izvukli prave zaključke iz ukrajinske katastrofe".

Ruski diplomata je naveo da je „sve moglo da se završi drugačije za Ukrajinu, da je Kijev primijenio sporazume iz Minska koji su potvrđeni rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN“.                    

-Međutim, to nikada nije bio plan ni za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, njegove prethodnike, a ni za Francusku i Njemačku kao garante Minska, po saznanjima od kancelarke Merkel i predsednika Olanda - kazao je Nebenzja.

On je kazao da je, prema saznanjima Moskve, proces iz Minska služio samo kao "dimna zavjesa iza koje je zapad tajno naoružavao Ukrajinu da bi je okrenuli protiv Rusije", navodi TASS.

Eksplozije u Kijevu, požar na infrastrukturnom objektu

U Kijevu su rano jutros odjeknule eksplozije, a na jednom od kritičnih infrastrukturnih objekata u Kijevskoj oblasti izbio je požar.

Prema preliminarnim informacijama, nema povrieđenih, saopštio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba, prenosi Unian.

Lokalni zvaničnici: Ruske snage raketirale Harkov

U Harkovu je jutros odjeknula serija eksplozija, a gradonačelnik Igor Terehov saopštio je da su „ruske snage gađale industrijsku zonu sa četiri rakete S-300“.

Terehov je naveo da je na meti bila infrastruktura i da se preciziraju informacije o povrijeđenima i šteti, prenosi Unian.

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov takođe je potvrdio da su ruske snage gađale Harkov.

Lokalni mediji prenose da se poslije ekplozija vidi stub crnog gustog dima.

Korisnici Telegrama napisali su na toj mreži da su odmah nakon eksplozija u gradu počeli problemi sa strujom i da je metro prestao da radi.

U više oblasti Ukrajine jutros je objavljena vazdušna opasnost.

Zelenski: Teška bitka za Donbas se nastavlja

Teška bitka za Donbas se nastavlja, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi Interfaks.

-Bitka za Bahmut i Soledar, za Kreminu, za druge gradove i sela na istoku države se nastavlja. Iako je neprijatelj koncentrisao najvecće snage u ovom pravcu, naši vojnici – Oružane snage Ukrajine, sve snage odbrane i bezbjednosti – štite državu - rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je zahvalio „svakom vojniku, vodniku i starješini brigade i drugih jedinica vojske koji hrabro i nepokolebljivo izvršavaju postavljene zadatke“.

-Hvala borcima jedinice „Kraken“ na odlučnim akcijama za uništavanje neprijatelja u rejonu Soledara. Hvala vojnicima Međunarodne legije Glavne obavještajne službe Ministarstva odbrane i jedinici „Šaman“, koji hrabro brane Bahmut - poručio je Zelenski.

Prema njegovim riječima, u Rusiji se „već svađaju među sobom kome da pripišu neku vrstu taktičkog napredovanja“.

-Ovo je jasan znak neuspeha za neprijatelja i još jedan podsticaj svima nama da izvršimo veći pritisak na okupatore i nanesemo velike gubitke neprijatelju - istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je posebno pomenuo i zaposlene u Spoljnoj obavještajnoj službi Ukrajine.

-Oni koji rade obično su potpuno neprimijećeni i o njima se malo priča. Ali oni zaista donose veoma teške odluke za Ukrajinu, za naše branioce - rekao je Zelenski.

On je zahvalio cjelokupnom osoblju Službe bezbjednosti Ukrajine, čiji su rezultati u borbi, kako je ocijenio, posebno protiv kolaboracionista i sabotera, vidljivi.

Nebenzija: Ukrajina postala privatna kompanija u vlasništvu NATO

Ruski stalni predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN da je Ukrajina postala privatna vojna kompanija u vlasništvu NATO, koja iz Brisela dobija novac, oružje i uputstva gdje da puca.

-Uprkos činjenicama i zdravom razumu, kijevski režim je stvorio iluziju da može da pobijedi Rusiju na bojnom polju uz rastucću direktnu vojnu pomocć NATO-a -rekao Nebenzija, prenosi TASS.

Dodao je da je takva politika od Ukrajinu pretvorila u de fakto privatnu vojnu kompaniju NATO.

Nebenzija je naglasio da je Nacrt rezolucije kijevske vlade o mirovnom planu potpuno odvojen realnosti.

-Oni dolaze sa svim vrstama ekstravagantnih ideja, uključujući mirovni plan od 10 tačaka koji nema nikakve veze sa stvarnošću - rekao Nebenzija.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je novembra prošle godine u video obraćanju svjetskim liderima, koji su se okupili na samitu G20 u Indoneziji, mirovni plan Ukrajine u 10 tačaka koji su ruski zvaničnici u više navrata ocijenili kao "nerealan".

Zelenski: Razgovarao sam s Ramom o diplomatskim odnosima i ratu u Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je u petak razgovarao telefonom sa premijerom Albanije Edijem Ramom o diplomatskim odnosima dvije zemlje, otvaranju Ambasade Albanije u Kijevu, kao i o ratu u Ukrajini i povećanju bezbjednosne pomoći toj zemlji.

Zelenski je na „Tviteru“ naveo da mu je Rama čestitao 30-tu godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje i ukazao na predstojeće otvaranje albanske ambasade u Kijevu.

-Razgovarali smo o situaciji na frontu, značaju povećanja bezbjednosne pomoći i podršci našoj formuli mira - naveo je Zelenski.

Eksplozije u Kijevu, Pavljuk tvrdi da nisu povezane sa vojnim operacijama

Zamjenik komandanta kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Pavljuk izjavio je da eksplozije koje su se čule u Kijevu nisu povezane sa vojnim operacijama.

Pavljuk tvrdi da eksplozije koje su se čule u Kijevu i Kijevskoj oblasti „ruski botovi koriste za izazivanje panike i šire poruke da je to navodno početak ofanzive sa sjevera, odnosno iz Bjelorusije“, prenosi Unian.                   

Pavljuk je rekao da još nema ofanzivnih dejstava ruskih snaga sa sjevera i istakao da eksplozije nisu povezane sa bilo kakvim vojnim dejstvima.

-Da je postojala prijetnja čuli biste signal za uzbunu - rekao je Pavljuk.

Dodao je da će uzroci eksplozija biti saopšteni naknadno.

Unian navodi da prije i poslije eksplozija u Kijevu nije objavljena vazdušna uzbuna.

 Karča: Odluka IAEA stigla kasno, elementi za proizvodnju prljave bombe uklonjeni

Savjetnik direktora ruske kompanije „Rosenergoatom“ Renat Karča rekao je danas da je odluka direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da pošalje stručnjake u ukrajinske nuklearne elektrane prekasna, jer postoji osnovana sumnja da se elementi potrebni za proizvodnju "prljave bombe" već uklonjeni.

-Potencijal Ukrajine danas omogućava ne samo da se napravi prljava bomba, već i da se napravi atomska bomba, iako primitivna i inferiorna u odnosu na današnje standarde. Oni to mogu. Logika sugeriše da je IAEA zabrinuta zbog takve mogućnosti, mada sumnjam. Ako su takvi fisioni materijali uzeti iz ovih postrojenja, to se vecć dogodilo - rekao je Karča, komentarišući odluku IAEA da pošalje svoje posmatrače u ukrajinske nuklearne elektrane.

Grosi: 12-13 stručnjaka IAEA biće u svakom trenutku u ukrajinskim nuklearkama

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je s da ta organizacija planira da u svakom trenutku ima 11-12  stručnjaka angažovanih u ukrajinskim nuklearnim objektima.

-Uskoro će IAEA biti stalno prisutna u svim nuklearnim postrojenjima Ukrajine, uključujući i Černobilj. Naši stručnjaci za nuklearnu bezbjednost će pratiti situaciju u elektranama, procijeniti njihovu opremu i druge potrebe, pružati tehničku podršku i savjete i izvještavati o svojim nalazima u sjedište IAEA - rekao je Grosi, prenosi TASS.

Grosi rekao i da njegove konsultacije sa Rusijom i Ukrajinom o uspostavljanju bezbjednosne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane ZNPP napreduju, ali ne tako brzo koliko bi trebalo.

-Ostajem odlučan da što prije ostvarimo, preko potrebnu zaštitnu zonu oko nuklearne elektrane Zaporožje. Moje konsultacije sa Ukrajinom i Rusijom napreduju, iako ne tako brzo koliko bi trebalo. Ostaje da se nadam da ćemo moći da se dogovorimo i uskoro implementiramo zonu - rekao je Grosi.


Agencije / Glas Srpske