Zelenski oduzeo državljanstvo četvorici političara :: Semberija INFO ::

 

Zelenski oduzeo državljanstvo četvorici političara


Фото - Танјуг / АП

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini - 322. dan. Šef frupe "Vagner" tvrdi da borci te ruske kompanije kontrolišu Soledar. Sa druge strane, Kijev saopštava da ukrajinske snage odolevaju konstantnim napadima ruskih trupa koje, kako tvrdi, trpe velike gubitke. Rusija će nastaviti da razvija strateške nuklearne snage, poručio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u Harkovu obećala još oružja za ukrajinsku vojsku.

Zelenski na dodjeli Zlatnih globusa: Ukrajina će pobijediti, neće biti svjetskog rata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je, na dodjeli Zlatnih globusa u Holivudu, u unapred snimljenoj video poruci, svima koji podržavaju Ukrajinu nakon što ga je predstavio glumac Šon Pen.

Zelenski je sinoć u poruci istakao da je sada 2023. i da rat u Ukrajini još nije završen, ali je istakao da i dalje vjeruje da će Ukrajina izaći kao pobjednik.

Ukrajinski predsjednik je rekao da trećeg svjetskog rata neće biti jer će Ukrajina zaustaviti rusku agresiju.

"Još su bitke i suze pred nama.", rekao je Zelenski.

Neposredno nakon što je počeo rat prošle godine, Zelenski je uputio  molbu javnosti za podršku Ukrajini na dodjeli Gremi nagrada.

Poruka Zelenskog na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa podsjeća na prvu ceremoniju dodjele tih nagrada koja je održana u januaru 1944. tokom Drugog svjetskog rata, ukazuje Vol strit džurnal.

Zelenski, bivši komičar, pojavio se na dodjeli Globusa da bi prikupio podršku za Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Pušilin: Rusi će uskoro zauzeti Marinku

Ruska vojska uskoro će zauzeti grad Marinka kod Donjecka, koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, pošto se vodi oštra borba na periferiji grada, izjavio je vršilac dužnosti guvernera Donjecke Narodne Republike /DNR/ Denis Pušilin.

"Naselje je već skoro pod našom kontrolom. Međutim, neprijatelj je uspio da stekne prednost u naseljenom dijelu, u nekoliko zgrada na periferiji. To utiče na uslove oslobađanja ovog naselja", rekao je Pušilin za rusku državnu televiziju "Rusija jedan".

Govoreći o nedavnom napredovanju ruske vojske, Pušilin je istakao da zauzimanje Soledara otvara put ka desantnoj osnovici Slovjanska i Kramatorska, što može biti prekretnica u preuzimanju kontrole nad cijelom teritorijom DNR.

On je dodao da će prva linija ukrajinske vojske biti razbijena nakon pada Soledara, Bahmuta i Siverska.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara.

Januševič: Hersonska oblast u utorak granatirana 63 puta

Ruske snage su tokom proteklog dana 63 puta granatirali teritoriju Hersonske oblasti, a pet osoba je ranjeno, objavio je  na Telegramu Jaroslav Januševič, šef Hersonske OVA.

Napominje se da je 24 puta granatiran grad Herson i da su pod vatrom bile i stambene četvrti.

Ombudsman Turske: Očekujemo otvaranje humanitarnog koridora

Turska očekuje da će kroz njeno posredovanje između Rusije i Ukrajine biti moguće otvoriti humanitarni koridor za pomoć djeci, ženama i ranjenicima pogođenim sukobom u Ukrajini, saopštio je turski ombudsman Šeref Malkoč.

"Poslije ‘žitnog koridora' imamo nameru da otvorimo koridor za spajanje porodica, žena, djece i ranjenika", naveo je Malkoč, prenosi TV kanal Haber.

Malkoč se, kaže, nada da će sastanak ombudsmana Turske, Rusije i Ukrajine, koji bi, kako je ranije saopšteno, trebalo da bude održan u Ankari, dovesti do rješenja za ponovno ujedinjenje civila.

Zelenski oduzeo ukrajinsko državljanstvo četvorici političara

Predsjednik Volodimir Zelenski oduzeo je ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući Viktora Medvedčuku, koji je prošle godine prebačen u Rusiju u okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika.

"Odlučio sam da ukinem državljanstvo za četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Volodimiroviča Medvedčuka. Ako predstavnici naroda izaberu da ne služe narodu Ukrajine, već ubicama koje su došle u Ukrajinu, naše akcije će biti odgovarajuće", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Medvedčuk, kojeg Rojters opisuje kao bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, predvodio je zabranjenu prorusku stranku "Opoziciona platforma - Za život" u Ukrajini i suočavao se sa optužbama za izdaju pre nego što je prebačen u Moskvu u septembru 2022. godine.

Kozak i Kuzmin su izabrani u ukrajinskom parlamentu kao članovi partije Medvedčuka.

SAD su uvele sankcije Kozaku, vlasniku tri televizijska kanala, u januaru 2022. godine zbog navodnog širenja ruskih dezinformacija, nakon što je Kijev tražio da bude uhapšen pod optužbama za izdaju.

Ukrajina je optužila i Kuzmina za veleizdaju.

Derkač, ukrajinski poslanik koji je takođe pod sankcijama Vašingtona, optužen je u SAD u decembru za pranje novca i kršenje sankcija.

Bio je optužen da je pomagao Rusiji da se navodno miješa u predsjedničke izbore u SAD 2020. godine. 


Glas Srpske / Agencije