Pčelari SAD-u odobrili prvu vakcinu za pčele :: Semberija INFO ::

 

Pčelari SAD-u odobrili prvu vakcinu za pčele


Pčelari u Sjedinjenim Američkim Državama uskoro će moći nabaviti vakcine koje bi mogle spasiti njihove košnice od najrazornije bolesti koja danas prijeti medonosnim pčelama.

Lijek je osmislila biotehnološka firma Dalan Enimal Helt, a svrha mu je zaštita od američke gnjiloće legla (AFB), oboljenja koje uzrokuje bakterija Paenibacius larve.
 
Vakcina se daje oralnim putem, odnosno unosi u hranu za pčele radilice kako bi dospjelo u matičnu mliječ kojom se hrani matica. 
 
Bakterija napada larve
 
Bakterija napada larve medonosne pčele. Jednom kada zarazi košnicu, teško je iskorijeniti. Do sada je jedino učinkovito sredstvo bilo paljenje košnica, alata i pčela.
 
Sve spore koje ne izgore mogu preživjeti 70 ili više godina i zaraziti sljedeću koloniju koja im se nađe na putu. Nažalost, bakterija može nadvladati cijelu košnicu za samo tri tjedna te pčelari često nemaju dovoljno vremena za pravovremenu reakciju, piše Sajns Alert.
 
Kompanija Dalan je 2022. sponzorirala kontrolirano ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti vakcina protiv AFB-a i dobila odlične rezultate. Ne samo da je lijek tokom testiranja zaštitio radilice i maticu od ugibanja, nego je dao i imunitet sljedećoj generaciji zbog svog efekta na jajnike matice.
 
Dozvola za upotrebu
 
Američko ministarstvo poljoprivrede dodijeliće dvogodišnju uvjetnu licencu za Dalanove vakcine, ali postoji velika vjerovatnoća da će dozvola za upotrebu biti produžena. Kompanija će tokom sljedeće dvije godine pčelarima u SAD-u dijeliti ograničenu količinu vakcina. Nakon toga, ako sve bude u redu, pčelarima bi trebao biti omogućen izravan pristup lijeku.
 
Globalni pad populacije medonosnih pčela ozbiljan je problem u našem modernom društvu. Samo u SAD-u se zbog intenzivnih poljoprivrednih metoda, štetnih pesticida, klimatskih promjena i drugih faktora od 1962. njihova populacija smanjila za 90 posto. Ovakva situacija ne utječe samo na ekosistem, već i ugrožava trećinu globalnog snabdijevanja hranom.
 
Nedavno proučavanje Sveučilišta Harvard je pokazalo da neadekvatno oprašivanje smanjuje globalni prinos voća, povrća i orašastih plodova za 3 do 5 posto. Zbog toga će mnogi ljudi imati problema s pristupom zdravijoj prehrani. Dakle, vakcine koje štite pčele mogle bi na kraju zaštiti i nas.

(RTS)