Njemačka se bori s nestašicom: Nema više popusta na lijekove za djecu :: Semberija INFO ::

 

Njemačka se bori s nestašicom: Nema više popusta na lijekove za djecu


Foto: Ilustracija
U Njemačkoj već duže vrijeme vlada nestašica nekih vrsta lijekova, posebno onih za djecu.

Sada ministar zdravstva najavljuje da će ti problemi biti riješeni.

Za početak su predviđene vremenski ograničene mjere.

Prazne police u apotekama na kojima bi trebalo da budu sredstva za snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece. Očajni roditelji koji odlaze u Holandiju kako bi tamo kupili lijekove za svoju bolesnu djecu…

Zbog nestašice lijekova njemački savezni ministar zdravlja Karl Lauterbah našao se na meti kritika. Sada je predložio promjenu pravila za formiranje cijena najvažnijih lijekova za djecu. Zdravstvena osiguranja bi u skladu s tim trebalo da plaćaju i do 50 odsto više od sadašnjeg najvećeg propisanog iznosa.

"Efekti te mjere brzo će se osjetiti", izjavio je ministar – i izazvao pomutnju.

Vremenski ograničeno slobodno formiranje cijene

Naime, udruženje zakonskih zdravstvenih osiguravajućih kuća GKV odmah je objavilo da ne postoji jasan pravni temelj za to da one snose povećane troškove lijekova za djecu. Najviši iznosi koje osiguravaoci plaćaju za pojedine lijekove utvrđuju se u postupku propisanom Zakonom o socijalnoj njezi koji ne može samo tako da se zaobiđe, saopštili su iz GKV.

No, ipak se nazire nekakavo rješenje. Prema informacijama javnog servisa ARD, od februara ove godine na tri mjeseca bi trebalo da bude ukinuto ograničenje cijene lijekova za djecu koji sadrže ibuprofen i paracetamol, kao i za antibiotike u obliku čepića ili sirupa.

Podsticaj za povećanje proizvodnje?

"Time stvaramo pretpostavke da se kratkoročno djeluje protiv daljeg zaoštravanja napete situacije u snabdijevanju lekovima za djecu", navodi GKV. To pravilo će se primijeniti tek od februara kako bi apoteke imale dovoljno vremena da se organizuju.

Ukidanje ograničavanja cijena odnosi se na ukupno 180 lijekova za djecu, među kojima su sirupi sa ibuprofenom, čepići s paracetamolom i antibiotici. Za farmaceutske kompanije to bi mogao da bude podsticaj za povećanje isporuka, a kupci bi mogli da budu oslobođeni plaćanja participacije koja predstavlja razliku između iznosa koji snosi zdravstveno osiguranje i stvarne cijene lijeka.

Ipak, ta mjera nije i trajno rješenje. Omogućavanje veće zarade za farmaceutsku industriju nije održivo, upozorava GKV i pojašnjava da je svrha u stvari da se proizvođačima da vrijeme za rješavanje postojećih problema u proizvodnji i isporuci. Taj postupak je usklađen sa Saveznim ministarstvom zdravlja, saopštili su njemačke kuće za zdravstveno osiguranje, ali su istovremeno i istakle da od politike očekuju zakonska rješenja kako bi se riješio problem isporuke u snabdijevanju lijekovima.

Ubuduće nema popusta na lijekove za djecu

Pored kratkoročnih ograničenih mjera za lijekove za djecu, plan nadležnog ministra Lauterbaha predviđa i smanjenje pritiska na cijene lijekova za koje je istekla zaštita patenta. Jer, zdravstvena osiguranja su do sada za mnoge lijekove dogovarala popuste s najpovoljnijim ponuđačem. Kako bi se spriječili problemi u snabdijevanju, ubuduće više ne bi bilo davanja popusta na lijekove za djecu.

Kod lijekova za odrasle za koje je istekla zaštita patenta, recimo za antibiotike i sredstva za liječenje raka, predviđeno je jačanje proizvodnje na području Evropske unije. Zato ubuduće za takve lijekove više ne bi morala da bude prihvaćena najjeftinija ponuda. Umjesto toga, kod važnih lijekova bi, pored ponude ponuđača izvan EU, u obzir trebalo da bude uzeta i ponuda najpovoljnijeg proizvođača iz neke od članica Unije.

Naravno, sve su to za sada samo planovi. Da bi se oni i sproveli, njemačko Savezno ministarstvo zdravlja mora i da predloži odgovarajuće zakone

(Glas Srpske)