Zelenski oduzeo državljanstvo sveštenicima :: Semberija INFO ::

 

Zelenski oduzeo državljanstvo sveštenicima


KIJEV - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o oduzimanju ukrajinskog državljanstva 13 sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, javila je danas ukrajinska novinska agencija Levi Bereg pozivajući se na svoje izvore.

Prema pisanju medija, među osobama kojima je oduzeto državljanstvo je i mitropolit arhiepiskop tulčinski i bratslavski Jonafan kojeg je, kako je ranije saopšteno, Služba bezbjednosti Ukrajine optužila za izazivanje razdora, a kasnije je hospitalizovan zbog srčanih problema.

Državljanstvo je oduzeto i episkopu ladižinskom Sergij, vikaru Tulčinske eparhije.

Nedavno su ukrajinske agencije za sprovođenje zakona sprovele niz racija protiv Ukrajinske pravoslavne crkve.

Služba bezbjednosti Ukrajine tvrdi da je pronađena "proruska literatura i milioni u gotovini", kao i materijali koji negiraju postojanje Ukrajine.

Zelenski je 1. decembra izdao dekret o pojedinim aspektima djelovanja vjerskih organizacija u Ukrajini i primjeni ličnih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mjera, koje su u suštini usmjerene na zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve.

On je izdao naredbe da se parlamentu podnese prijedlog zakona o zabrani "vjerskih organizacija povezanih sa centrima uticaja u Rusiji, pojačavanju mjera za identifikaciju i suzbijanje subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u vjerskoj sferi Ukrajine i analizi povelje koja reguliše Ukrajinsku pravoslavnu crkvu u vezi sa crkvenim i kanonskim vezama sa Moskovskom patrijaršijom, prenosi TASS.


Nezavisne novine