Makarti položio zakletvu i preuzeo predsjedavanje Predstavničkim domom :: Semberija INFO ::

 

Makarti položio zakletvu i preuzeo predsjedavanje Predstavničkim domom


Фото - Танјуг
VAŠINGTON - Republikanac Kevin Makarti položio je jutros zakletvu kao predsedavajući Predstavničkog doma 118. saziva američkog Kongresa.

Nakon nekoliko dana zastoja i velikih političkih ustupaka, Makarti je obezbjedio dovoljno glasova za izbor na položaj predsedavajućeg rano jutros u 15. krugu glasanja, prenosi CNN.

U svom prvom govoru kao predsjedavajući Predstavničkog doma, izabrani predsednik Kevin Makarti poručio je da novi Predstavnički dom želi da SAD pobede u ekonomskoj utakmici sa Kinom.

"Pozabavićemo se američkim dugoročnim izazovima - državnim dugovanjima i usponom kineske komunističke partije. Oformićemo dvopartijski odbor za Kinu koji će istražiti kako da vratimo stotine hiljada radnih mjesta koja su se prelila u Kinu, a onda ćemo pobijediti u ovom ekonomskom takmičenju", poručio je Makarti.

Ostali članovi Predstavničkog doma Kongresa su takođe položili zakletve čime je otvoren put za glasanje o paketu internih propisa, koje bi, prema saznanjima CNN trebalo da bude održano u ponedeljak.

"Kao predsedavajući Predstavničkog doma moja vrhovna odgovornost je prema našoj zemlji", rekao je Makarti i negirao da je poslaniku Metu Gecu, ultra-konzervativnom republikancu, ponuđeno da predsedava podkomitetom u zamjenu za podršku Makartijevoj pobjedi.

"Nikome ništa nije obećano", rekao je Makarti.


Nezavisne novine