Erdogan predložio Putinu jednostrani prekid vatre, patrijarh pozvao na božićno primirje :: Semberija INFO ::

 

Erdogan predložio Putinu jednostrani prekid vatre, patrijarh pozvao na božićno primirje


MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 316. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u četiri ukrajinske oblasti. Većina ruskih vojnika ranjenih u granatiranju Makijevke poslata je na liječenje u druge regione Rusije.

Francuski sud razmatra zahtjev Ukrajine za ekstradiciju milijardera Ževaga

Milijarder i biznismen Kostjantin Ževago iz Ukrajine, pojavio se danas pred apelacionim sudom na jugoistoku Francuske na saslušanju o ukrajinskom zahtjevu za njegovo izručenje.

Sud u Šamberiju je na početku ročišta saslušao molbu njegovih advokata da se postupak održi iza zatvorenih vrata, što su sudije odbile, prenio je Rojters.

Ukrajinski državni istražni biro DBR saopštio je da je milijarder tražen zbog sumnje za pronevjeru i pranje novca u vezi sa nestankom 113 miliona dolara iz ukrajinske banke "Finance & Credit", koja je bankrotirala.

Ževago je negirao bilo kakvu krivicu.

Erdogan predložio Putinu jednostrani prekid vatre u cilju mirovnih napora

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i “vizijom za pravedno rješenje”, saopštilo je danas tursko predsjedništvo, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da su dva lidera razgovarala o energetici i crnomorskom žitnom koridoru. Erdogan je još rekao Putinu da je potrebno preduzeti konkretne korake za uklanjanje kurdskih militanata iz pograničnog regiona Sirije.

Ruski patrijarh pozvao na božićno primirje u Ukrajini i Donbasu

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril pozvao je na božićni prekid vatre u Ukrajini i Donbasu, od ponoći 6. januara do 7. januara u 12 sati po moskovskom vremenu, prenosi Tass.

On je rekao da je to potrebno kako bi pravoslavni vjernici mogli da prisustvuju crkvenim službama za Badnji dan i Božić, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

-Ja, patrijarh moskovski i cijele Rusije pozivam sve strane koje učestvuju u sukobu da uspostave božićni prekid vatre od ponoći 6. januara do 12sati 7. januara, kako bi pravoslavni vjernici mogli da prisustvuju crkvenim službama za Badnji dan i Božić -rekao je ruski patrijarh.

 

DNR:Ranjeni ruski vojnici iz Makijevke prebačeni na liječenje u Rusiju

Većina ruskih vojnika ranjenih u granatiranju Makijevke poslata je na liječenje u druge regione Rusije, saopštio je danas vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

-Zajedno sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Viktorom Goremikinom i gubernatorom Samarske oblasti Dmitrijem Azarovim u bolnicama u Rostovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici posjetio sam vojnike koji su ranjeni u Makijevki u napadu američkim raketama HIMARS. Skoro svi su već prebačeni u druge regione Rusije -  napisao je Pušilin na svom Telegramu, prenosi Sputnjik.

Pušilin je dodao da su, prema riječima ljekara, ranjenici u najkraćem mogućem roku prevezeni u bolnice, zahvaljujući čemu su uspjeli da im na vreme pruže hitnu medicinsku pomoć.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije ranije je navedeno da je u ukrajinskom napadu iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS poginulo 89 ruskih vojnika.

Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, kao i da je raketni projektil pogodio zgradu u gradu Makijevka, gde su bile stacionirane ruske snage.

Pušilin posjetio ruske vojnike ranjene u ukrajinskom napadu na Makejevku

Većina ruskih vojnika ranjenih u ukrajinskom granatiranju Makejevke američkim raketama “himars” poslata je na liječenje u druge regione Rusije, saopštio je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

On je na svom “Telegramu” objavio da je posjetio vojnike zajedno sa zamenikom ministra odbrane Rusije Viktorom Goremikinom i gubernatorom Samarske oblasti Dmitrijem Azarovim u bolnicama u Rostovskoj oblasti i DNR-u.

Pušilin je dodao da su, prema riječima ljekara, ranjenici u najkraćem mogućem roku prevezeni u bolnice, zahvaljujući čemu su uspjeli da im na vrijeme pruže hitnu medicinsku pomoć, prenosi “Sputnjik”.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je u ukrajinskom napadu na Makejevku u DNR-prije dva dana poginulo 89 ruskih vojnika.

Bajden: Razmatramo slanje borbenih vozila “Bredli” u Ukrajinu

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da Amerika razmatra da pošalje borbena vozila “Bredli” u Ukrajinu, kako bi pomogla Ukrajincima u borbi protiv ruske invazije.

Na pitanje da li je ta opcija na stolu, Bajden je u sredu novinarima tokom posete Kentakiju odgovorio potvrdno, preneo je Rojters.

Zelenski: Ne vidim razlog da zapadne zemlje ne isporučuju tenkove

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne vidi razloge da zapadni partneri ne isporučuju Ukrajini tenkove.

-Dobićemo još oklopnih vozila, uključujući lake tenkove francuske proizvodnje. To šalje jasan signal svim našim partnerima: nema racionalnog razloga zašto zapadni tenkovi još nisu isporučeni Ukrajini - rekao je Zelenski, prenosi TASS.

Poslije jučerašnjeg telefonskog razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, Zelenski je potvrdio da će Kijev dobiti francuske lake tenkove.

Upozorenje za vazdušne napade u četiri ukrajinska regiona

Upozorenje za vazdušne napade izdato je jutros u četiri ukrajinska regiona, saopštili su zvaničnici, prenosi TASS.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u oblastima Kirovograd, Dnjepropetrovsk, Čerkasi i Poltava.

Upozorenja o vazdušnim napadima su bila na snazi širom Ukrajine i u srijedu.


Agencije / Glas Srpske