Ankara: Ukoliko Atina proširi svoje teritorijalne vode doći će do eskalacije :: Semberija INFO ::

 

Ankara: Ukoliko Atina proširi svoje teritorijalne vode doći će do eskalacije


ANKARA- Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin saopštio je da će u slučaju da Grčka proširi svoje teritorijalne vode na 12 nautičkih milja, doći do ozbiljnih posljedica.

 

"Nedavno je ministar spoljnih poslova rekao da će se svako produženje teritorijalnih voda na više od 6 milja, a ne 12 milja, odmah suočiti sa prigovorom, protivljenjem i žestokim otporom Turske. Žestoko ćemo se oduprijeti, nećemo to prihvatiti“, odgovorio je Kalin na pitanje novinara televizije NTV kakav bi bio odgovor Turske ako Grčka proširi svoje teritorijalne vode na Kritu, prenosi Katimerini.

Kalin je naveo da će u slučaju proširenje teritorijalnih voda na Kritu, turski brodovi "krenuti iz Istanbula i zatvoriti izlazne prolaze ka Mediteranu" i naglasio da Ankara neće prihvatiti takav korak Atine.

Nakon što je grčki parlament usvojio Povelju UN o moru 1995. godine, Turska je uzvratila ovlašćujući svoju vladu da preduzme neophodne korake, uključujući vojnu akciju, ako Grčka proširi svoje teritorijalne vode na 12 nautičkih milja.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS), svako grčko ostrvo u Egejskom moru stvara sopstvenu epikontinentalnu granu, što bi značilo da se grčki kontinentalni prag proteže do istočnih grčkih ostrva u blizini turske obale.

U međuvremenu, Ankara tvrdi da je granica epikontinentalnog pojasa u Egejskom moru srednja linija između obala dvije zemlje i da treba da bude određena na jednakim osnovama.


Tanjug / Glas Srpske