Gasprom smanjuje proizvodnju i preusmjerava isporuke gasa u dva pravca :: Semberija INFO ::

 

Gasprom smanjuje proizvodnju i preusmjerava isporuke gasa u dva pravca


Gasprom je 2022. godine proizveo 412,6 milijardi kubnih metara gasa, rekao je generalni direktor kompanije Aleksej Miler.

Gasprom je isporučio 100,9 milijardi kubnih metara u zemlje van ZND. Prema riječima Milera, rast potrošnje u svijetu uglavnom se vezuje za Aziju, te stoga ruska kompanija "jača svoje poziciju u ovom pravcu“".

Konkretno, Gasprom povećava izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira, rekao je generalni direktor kompanije.

- Razvoj našeg kineskog vektora povezan je i sa dvije perspektivne rute: sa Dalekog istoka i preko Mongolije. Za prvu je potpisan ugovor, u toku je gradnja druge trase. Ukupan obim godišnjih isporuka kroz tri rute je oko 100 milijardi kubnih metara gasa - citirala je Alekseja Milera pres služba Gasproma.

U 2022. godini izvoz Gasproma na ključna strana tržišta opao je za 46 odsto - do 100,9 milijardi kubnih metara, dostigavši najniži nivo u istoriji kompanije.

Gotovo cijeli pad izvoza otpada na zemlje EU, kojima su isporuke, zbog sankcija, smanjene 2,5 puta, na najniži nivo od početka vijeka. U kontekstu pada izvoza, Gaspromova proizvodnja gasa će pasti za 20 odsto, na rekordno niskih 412,6 milijardi kubnih metara, a ako se trenutni trendovi nastave u 2023. godini, izvoz bi mogao pasti za još 25 odsto.
 
(sputniknews.com)