Lavrov: Rusija želi okončati rat u Ukrajini što je prije moguće :: Semberija INFO ::

 

Lavrov: Rusija želi okončati rat u Ukrajini što je prije moguće


MOSKVA - Rusija želi riješiti situaciju u Ukrajini i okončati rat što je prije moguće, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Zaštita života vojnika i civila prioritet je Moskve, rekao je Lavrov u intervjuu za jedan ruski informativni program.

Željeli bismo riješiti ovu situaciju što je prije moguće, okončati ovaj rat koji je Zapad pripremao i na kraju pokrenuo protiv nas preko Ukrajine, rekao je gospodin Lavrov.

“Prioritet su nam životi vojnika i životi civila koji su ostali u zonama borbenih dejstava”, objasnio je ministar vanjskih poslova Rusije.

Međutim, Lavrov je rekao da Moskva nema želju voditi razgovore sa Zapadom, pogotovo jer su zapadni političari "proglasili da sigurnost u Evropi treba graditi protiv Rusije".

O američkoj isporuci raketnih sistema "Patriot" Ukrajini, Lavrov je rekao da je Moskvi diplomatskim kanalima rečeno da se Vašington ne namjerava boriti direktno s Rusijom.

"Pitali smo Amerikance znači li odluka o prenosu sistema Patriot da će ondje (u Ukrajini) biti američkih stručnjaka", rekao je gospodin Lavrov.

Potom je dodao:

“Detaljno nam je objašnjeno da takvih planova nema, upravo zato što se Amerikanci ne žele direktno boriti protiv Rusije. Rekli su da će trebati nekoliko mjeseci da se sistem Patriot stavi u pogon, tokom kojeg ukrajinski vojnici mogu ovladati tehnologijom”, dodao je.

Rekao je da je glavni razlog zašto Vašington insistira na nastavku inspekcija prema Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja "da shvate šta ih čeka u slučaju direktnog sukoba s Rusijom".

Lavrov je nazvao "ozbiljnom promjenom" gledišta SAD-a, tvrdeći da je Pentagon rekao da ne može zabraniti Kijevu da izvodi napade na regije koje su međunarodno priznate kao teritorije Ukrajine, uključujući Krim, prenosi "Yeni Safak".


Nezavisne novine